Εμφανίζονταν ως ασφαλιστές ή και… εφοριακοί, σε ηλικιωμένους και, με το γνωστό «παραμύθι», ότι, δηλαδή, συγγενικό πρόσωπο του θύματος είχε… ξεχάσει να πληρώσει κάποια δόση, κατάφερναν να καρπώνονται διάφορα ποσά.


Ο λόγος για τρεις Έλληνες, δυο άνδρες ηλικίας 40 και 28 χρόνων και μια γυναίκα συνεργό τους, η οποία αναζητείται. Σύμφωνα με την αστυνομία, από το Σεπτέμβριο του 2011 ως σήμερα, με τη «μηχανή» που είχαν στήσει, εξαπάτησαν 18 άτομα και πήραν, συνολικά, 63.670 ευρώ –ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως η… πελατεία τους ήταν μεγαλύτερη και τα χρήματα που άρπαξαν περισσότερα.

Η μέθοδός τους ήταν η γνωστή – η οποία, όμως, αποφέρει… κέρδη στους απατεώνες. Ένας από αυτούς εμφανιζόταν σε ηλικιωμένους –κυρίως- υποστήριζε πως ήταν ή εφοριακός ή ασφαλιστής κι έλεγε ότι ο εγγονός ή ο γιος του θύματος είχε… ξεχάσει να πληρώσει τη δόση. Ο ηλικιωμένος προσφέρονταν να δώσει εκείνος τα χρήματα, για να μη δει το παιδί του ή το εγγόνι του να σύρεται στα δικαστήρια, οι επιτήδειοι τηλεφωνούσαν στον συνεργό τους, δήθεν για επιβεβαίωση και τα χρήματα κατέληγαν στα χέρια τους.

Μάλιστα, τα μέλη του κυκλώματος, δε δίσταζαν να πηγαίνουν με τους ηλικιωμένους στις τράπεζες, για να πάρουν αμέσως τα χρήματα «και να ταχτοποιήσουν, το ταχύτερο δυνατό, την οφειλή». Επίσης, σε κάποιες από τις περιπτώσεις, ο 40χρονος έστελνε τους ηλικιωμένους – θύματα να βρουν μια… φωτογραφία, ή κάποιο άλλο έγγραφο, για την ταυτοποίηση του χρέους και, όσο εκείνος έψαχνε, ο δράστης, ανενόχλητος, έριχνε και… μια ματιά στα συρτάρια κι άρπαζε ό,τι τιμαλφή έβρισκε!

Από την πλευρά του, ο 28χρονος δε δίστασε, σε μια περίπτωση, να γίνει βίαιος! Όταν μια ηλικιωμένη δίσταζε να του δώσει 450 ευρώ, της τα πήρε με το… ζόρι: Την έσπρωξε και την έβρισε!

Η τελευταία τους κομπίνα, πάντως, σε χωριό της Ημαθίας, ήταν η μοιραία, αφού ο ηλικιωμένος που πλησίασαν, πρόλαβε και κάλεσε την αστυνομία. Έτσι, εναντίον των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμορία, απάτη κακουργηματικής μορφής, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, ληστεία και αντίσταση.

Οι συλληφθέντες , με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Οι έρευνες συνεχίζονται για την ενδεχόμενη συμμετοχή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση και τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον παθόντων.