Με το φόβο του Εγκέλαδου ξενύχτησαν οι κάτοικοι , καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονταν όλο το βράδυ. Τουλάχιστον 300 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στην περιοχή.


Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των ειδικών για τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά και των μηχανικών για την κατάσταση των οικοδομών, οι κάτοικοι των χωριών παρέμειναν στις πλατείες κι ορισμένοι από αυτούς πέρασαν τη νύχτα τους είτε σε δημοτικά σχολεία που έχουν ανοίξει είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Σε περισσότερα από 300 σπίτια έχουν δηλωθεί ζημιές, αλλού ελαφρές και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικές. 

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο σπίτια που ήταν ακατοίκητα έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας και άλλο ένα έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην Κάτω Τιθορέα. Μάλιστα, στο τελευταίο την ώρα του σεισμού έμενε μέσα μια οικογένεια αλλοδαπών με ένα μικρό παιδάκι. Σύμφωνα με τους γείτονές, λίγο μετά το σεισμό βγήκαν μέσα από τα ερείπια μόνοι τους, μάζεψαν τα πράγματα τους και εξαφανίστηκαν. Παρά το γεγονός ότι τα σωστικά συνεργεία τους αναζητούσαν μέχρι αργά το απόγευμα δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν.

Δυο τραυματίες

Δύο ελαφρά τραυματίες οικοδόμοι στην Εύβοια είναι οι μοναδικοί, μέχρι στιγμής, τραυματισμοί που έχουν καταγραφεί από τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Αταλάντη. Οι δύο οικοδόμοι ηλικίας 40 και 35 ετών βρίσκονταν πάνω σε σκαλωσιά, όταν λόγω της δόνησης ο τοίχος στον οποίο στηριζόταν έπεσε με αποτέλεσμα και οι δύο να βρεθούν στο κενό. 

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δήμοι της περιοχής, περίπου 150 σπίτια έχουν μέχρι στιγμής δηλωθεί ότι έχουν υποστεί ζημιές στον δήμο Μώλου - Αγίου Κων/νου και μάλιστα τα 80 από αυτά είναι στο χωριό Ρεγγίνι.

Στα χωριά της Αμφίκλειας έχουν προκληθεί ζημιές σε πάνω από 150 σπίτια, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς ένα μεγάλο μέρος από τους κατοίκους δεν βρίσκεται στην περιοχή και έτσι θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί η συνολική εικόνα της κατάστασης. Οι μηχανικοί του δήμου που έκαναν την πρώτη αυτοψία δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των οικοδομών και σημειώνουν πως «δεν υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να εκκενωθεί κάποια κατοικία».

Την ίδια στιγμή μηχανήματα των δήμων προσπαθούν να απομακρύνουν σημάδια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος σε διάφορους δρόμους όπου σημειώθηκε πτώση βράχων.

Η σεισμική ακολουθία

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 12.06 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Αυγούστου 2013, στην Αμφίκλεια της Φθιώτιδας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετήθηκε εννιά χιλιόμετρα έξω από την Αμφίκλεια Λαμίας, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Στα 20 χιλιόμετρα εντοπίστηκε το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης, που σημειώθηκε στην περιφέρεια της Λαμίας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Οι σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Μενδενίτσα, την Ανάβρα, την Δρυμαία, το Τιθρώνιο, την Κάτω Τιθορέα, τα Καμένα Βούρλα και τον Αγιο Κωνσταντίνο.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικοί για την εξέλιξη των σεισμικού φαινομένου. Ωστόσο, ένας έντονος μετασεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, ανατροφοδότησε τον πανικό μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.