Σχεδόν ένα ολόκληρο μουσείο με γλυπτά παρήχθη κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου Συμποσίου μαρμαρογλυπτικής στην Ελλάδα  που υλοποιήθηκε από τα τέλη Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House, στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

Εκατοντάδες τόνοι ελληνικό μάρμαρο σμιλεύτηκαν από 26 γλύπτες, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο οι οποίοι δημιούργησαν πάνω από 200 γλυπτά μνημειακά και μικρότερου μεγέθους.

Σε όλη την διάρκεια του Συμποσίου, μεγάλος αριθμός επισκεπτών ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και γνώρισε από κοντά την διαδικασία παραγωγής γλυπτών, με ξεναγούς τους ίδιους τους γλύπτες. Πρόκειται για τους Γαβριήλ Ανδρονικίδη, Θάνο Καρώνη, Παρασκευά Μάγειρα, Κυπριάν Χοπιρτεάν, Γιώργο Ηλιόπουλο, Οδυσσέα Τοσουνίδη, Ιωάννη Μπίζα, Μαρία Χαλβατζή, Θανάση Πάλλα, Αλέκο Τζομάκα, Στράτο Πάλλα, Γιώργο Κικώτη, Andrej Mitevski, Γιώργο Καλτσίδη, Vitaly Gnatyuk, Φίλιππο Καλαμάρα, Αντώνη Μαγκριώτη, Kamen Tanev, Ευσταθία Παπαργυρίου, Albena Mihaylova, Γιώργο Σπυριδόνωβ, Μιχαήλ Βουζουνεράκη, Γκέλα Κεσσίδη, Giorgie Cpajak, Sherry Tipton, Edward Fleming.

Η πρώτη παραγωγική φάση της Greek Marble Initiative, πρωτοβουλία του συλλέκτη, αντικέρ και δημοπράτη Σταύρου Μυρωνίδη, ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου, με μια μουσική βραδιά στις εγκαταστάσεις του Myrό Antiques House, στην Σουρωτή. Οι διοργανωτές προσκαλούν φίλους και ενδιαφερόμενο κοινό, για την σύγχρονη ελληνική γλυπτική, να δει τα εκθέματα, να γνωρίσει τους γλύπτες, υπό τη συνοδεία ήχων τζαζ, κλασσικής μουσικής και μουσικής από γνωστές κινηματογραφικές επιτυχίες με το Concerto quartet.

Το Concerto quartet  αποτελείται από τον Γιώργο Ζαχαρούδη (βιολί), την Ελπίδα Κωνσταντινίδου (βιολί), την Μαρίνη Πεϊκίδου (βιόλα) και την Γεωργία Πετμεζά  (τσέλο).  Εκτός από έργα της κλασικής και ρομαντικής εποχής το ρεπερτόριο περιλαμβάνει αυθεντικές κινηματογραφικές συνθέσεις των Morricone, Preisner, Bregovic, Gardel, Bernstein από βραβευμένα φιλμ όπως «Σινεμά ο Παράδεισος», «Ο καιρός των τσιγγάνων», «West side story» και άλλα.

Σημειώνεται ότι, αν και στις 22 Αυγούστου λήγει επίσημα η πρώτη φάση της Greek Marble Initiative, καλλιτέχνες θα συνεχίσουν να παράγουν έργα καθ' όλη την διάρκεια του έτους αλλά προς το  το παρόν, οι διοργανωτές δεν θα δέχονται νέες προτάσεις από άλλους γλύπτες.  

Περισσότερες πληροφορίες για την Greek Marble Intiative στην διεύθυνση www.myro.gr και για τον διοργανωτή της στην διεύθυνση www.antiqueshouse.gr.