mcdonalds_thessaloniki_01.jpg

Όταν, πριν 20 –και πλέον- χρόνια, “ανέβηκαν” τα McDonald’s στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι περίμεναν πως θα επικρατούσαν, με άνεση, στην αγορά. Όσοι είχαμε ταξιδέψει στο εξωτερικό κι είχαμε γευτεί τα χάμπουργκερ της εταιρίας, σπεύσαμε στο κατάστημα της Αγίας Σοφίας (στη γωνία με Εγνατία). Κι εκεί, το… όνειρο έσβησε.

 

Η γεύση ήταν διαφορετική. Είχαμε συνηθίσει τη γεύση των Goody’s; Πολύ πιθανόν. Η συγκεκριμένη αλυσίδα ταχυφαγείων είχε αναπτυχθεί (για την εποχή) και διέθετε, ήδη, καταστήματα σε Αγίου Δημητρίου και Κούσκουρα.

Η κόντρα θύμιζε αυτήν της Coca Cola με την  Pepsi Cola… Τα αμερικανοφερμένα χάμπουργκερ δεν “φτούρισαν”, όπως σε άλλες χώρες και, με την έλευση της κρίσης, το χτύπημα για τα ταχυφαγεία του είδους, ήρθε και από αλλού: Από το παραδοσιακό σουβλάκι, που περιελάμβανε στο σάντουϊτς –απαραίτητα- πατάτες, ό,τι σαλάτα (αλοιφή) ζητούσε ο πελάτης, ντομάτα, κρεμμυδάκι, μουστάρδα και κέτσαπ… Καμία σχέση με τα χάμπουργκερ, που περιορίζονταν στο μπιφτέκι τους και μια φετούλα τυρί, πίκλες και περίεργες αλοιφές με βάση τη μαγιονέζα.

Τα Goody’s προσπάθησαν να ανταποδώσουν: Δημιούργησαν τη δική τους πίτα με γύρο, έβαλαν νέες γεύσεις, μεγάλωσαν τις… πατάτες (κι άλλαξαν το σχήμα τους). Τα McDonald’s είχαν ένα επιπλέον θέμα: Τα έργα του μετρό… Η γωνία Εγνατίας με Αγίας Σοφίας, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, έχει απέναντί της λαμαρίνες…

Πέρα, λοιπόν, από οικονομικό, το ότι κλείνουν, αύριο, τα τελευταία McDonald’s της Θεσσαλονίκης είναι θέμα… θέας και, κυρίως, γευστικό. Η εταιρία (είναι developmental licensee της McDonald΄s, λέγεται Premier Capital Ηellas, εδρεύει στη Μάλτα και αντιπροσωπεύει τα είδη σε Μάλτα, Ελλάδα, Εσθονία και Λιθουανία), μιλά για οικονομικά προβλήματα όσων ανέλαβαν το φραντάιζ. Ήδη είχε κλείσει τα δυο καταστήματα της Θεσσαλονίκης (σε Καλαμαριά και στο εμπορικό κέντρο Florida). Μιλάμε για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Το θέμα, πάντως, είναι ένα (και κοινό με το κλείσιμο κι άλλων μεγάλων ονομάτων στον τομέα της εστίασης): Άλλες 25 οικογένειες στο δρόμο…