foitites_amfitheatro_01.jpg

Την ανησυχία για το επίπεδο χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων κατά την παρούσα κρίσιμη συγκυρία εξέφρασαν οι πρόεδροι και οι αναπληρωτές πρόεδροι των Συμβουλίων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, στη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

 

Όπως υπογραμμίζεται σε ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, «τα Συμβούλια δεσμεύονται να εργασθούν προς την κατεύθυνση της αναζήτησης και εξασφάλισης πρόσθετων πόρων από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης που θα συμβάλουν στην εξασφάλιση της ποιοτικής λειτουργίας στην έρευνα και στην εκπαίδευση».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε, στη συνάντηση, για την ίδρυση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, που θα διοικούν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία προβλέπεται από το νόμο με τον οποίο εκλέχθηκαν τα Συμβούλια διοίκησης. Τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων εκτιμούν ότι η ίδρυση ΝΠΙΔ είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα. Το ΝΠΙΔ κάθε Πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε ιδρύματος. Όσον αφορά την ανάθεση δραστηριοτήτων που σήμερα ασκούν οι ΕΛΚΕ στο ΝΠΙΔ, κρίνεται σκόπιμο να εκτιμηθεί σε επόμενη φάση.

Η επόμενη συνάντηση προέδρων και αναπληρωτών θα γίνει το Σεπτέμβριο, στην Αθήνα.