Μπερδεύει, ακόμη περισσότερο, την υπόθεση του μετρό της Θεσσαλονίκης, η ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη", Χρ. Μάτη. Κι αυτό επειδή υποστηρίζει πως μελέτη που να προτείνει λύση κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου χωρίς αποκόλληση των αρχαίων... δεν υπάρχει! 


Αν αυτά που υποστηρίζει ο κ. Μάτης είναι αλήθεια, τότε δίνεται μια νέα διάσταση στο θέμα του έργου του μετρό: Άσχετα με το τι θα γίνει με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, αυτό που θα προκύψει για το έργο θα είναι, απλά, καθυστέρηση -περίπου ενός χρόνου!

Η παράταξη του κ. Μάτη (υποστηρίχθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους και, στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών "στήριξε" Μπουτάρη), έχει εκφράσει, εδώ και καιρό, επιφυλάξεις, για το κατά πόσο το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα υλοποιήσιμο έργο. Τώρα υποστηρίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να εκδώσει προσωρινή διαταγή για αναστολή των εργασιών στο σταθμό Βενιζέλου "απλώς περιπλέκει την ήδη κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, άρα καθιστά επικίνδυνη κάθε θριαμβολογία. Κι αυτό γιατί καθιστά το σταθμό της οδού Βενιζέλου "άβατο", μέχρι την έκδοση απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόσπασης, η οποία έχει προσδιοριστεί για το Νοέμβριο, άρα θα έχει απόφαση τον Ιανουάριο 2014".

Ο Χ. Μάτης υποστηρίζει ότι η προσωρινή διαταγή που κέρδισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη διακοπή των εργασιών απόσπασης "δεν προσθέτει τίποτε καινούργιο στη διαδικασία, γιατί οι εργασίες στο σταθμό έχουν ήδη σταματήσει από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, που είχε παραπεμφθεί το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο και είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει. Όμως η έκδοση της σημαίνει πρακτικά, ότι όταν βγει απόφαση για τα ασφαλιστικά, θα έχουν κλείσει 13 μήνες από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των ευρημάτων στο σταθμό, χωρίς να μπορεί να γίνει καμία εργασία εκεί".

Αυτό, όμως, που επικαλείται η δημοτική παράταξη "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη" και που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι "ενώ όλες οι μελέτες που έχουν κατατεθεί για το σταθμό, προβλέπουν συνύπαρξη των αρχαίων με το μετρό με προσωρινή απόσπαση τους, για να διευκολυνθούν οι άλλες εργασίες εκεί", μελέτη που να προβλέπει συνέχιση των εργασιών χωρίς προσωρινή απόσπαση των ευρημάτων "δεν έχει κατατεθεί. Αν υπάρχει, πρέπει να προτιμηθεί. Αλλά πρέπει να κατατεθεί αμέσως"!

Ο κ. Μάτης προτείνει στην επόμενη συνεδρίασή του στις αρχές Αυγούστου, το ΚΑΣ να επιλέξει οριστικά την μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο θα συνυπάρξουν αρχαία και μετρό. Στη συνέχεια "ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αποσύρει τα ασφαλιστικά μέτρα έτσι ώστε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων που ενεπλάκησαν και των αρχαιολόγων".

Ζητά, δε, από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιος εκφράζει τη θέση της: "Ο υπουργός Πολιτισμού κ.Πάνος Παναγιωτόπουλος που φέρεται να αναζητά κοινώς αποδεκτή λύση, σε συνεννόηση με την Αττικό Μετρό ΑΕ, η γενική γραμματέας Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ κ.Λίνα Μενδώνη που φέρεται να εμμένει στην αρχική απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση των αρχαιοτήτων χωρίς επανατοποθέτηση, ή ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ.Στράτος Σιμόπουλος και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ που προκήρυξαν και πλήρωσαν μελέτες για απόσπαση και επανατοποθέτηση";

Ζητά, ακόμη, από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να τοποθετηθεί δημόσια "κατά πόσο είναι αντίθετος σε κάθε διαδικασία απόσπασης των ευρημάτων ή αποδέχεται την απόσπαση, εφόσον διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει επανατοποθέτηση".

Τέλος, ζητά πως ο ανάδοχος του έργου, "ο οποίος με βάση την αρχική συμφωνία έχει καθοριστικό λόγο σε ό,τι εντοπίζεται", σιωπά

"Τους πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν απασχολεί η μάχη των εντυπώσεων, αλλά η τεράστια ταλαιπωρία της πόλης για ένα έργο που βρίσκεται στο 21%, ενώ έπρεπε να είχε τελειώσει πριν από ένα χρόνο", καταλήγει ο επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη".