Αισθητήρες θα σαρώνουν αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές και θα ειδοποιούν τις αρχές σε περίπτωση πυρκαγιάς! Επιστημονική φαντασία; Λάθος! Είναι πραγματικότητα!

Το project FIRESENSE έχει ως στόχο την αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογιών ελέγχου και παρακολούθησης για την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που θα θέτει σε συναγερμό τις τοπικές αρχές, όταν μέρη αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται σε κίνδυνο πυρκαγιάς και επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.

Το σχέδιο βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη. Η κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η Ελλάδα, περιλαμβάνει εταίρους από την Τουρκία, την Τυνησία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Το FIRESENSE θα εκμεταλλευτεί τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στην περιοχή της παρακολούθησης με πολλαπλούς αισθητήρες, χρησιμοποιώντας ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων που θα μπορεί να μετρήσει διάφορα μεγέθη (πχ. θερμοκρασία), οπτικές και υπέρυθρες κάμερες, καθώς και τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς στους χώρους εγκατάστασης. Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες θα μεταδίδονται σε ένα κέντρο ελέγχου, που θα χρησιμοποιεί ένα έξυπνο σύστημα τεχνητής όρασης, αλγορίθμους αναγνώρισης προτύπων και τεχνικές συγκερασμού δεδομένων για την αυτόματη ανάλυση των δεδομένων των αισθητήρων. Το προτεινόμενο σύστημα θα είναι σε θέση να παράγει αυτόματα προειδοποιήσεις, όταν ανιχνεύεται κάποια επικίνδυνη κατάσταση.

Οι πρώτες μελέτες στην Ελλάδα γίνονται στη Θήβα(νότια της Λάρυμνας, στο όρος Πτώον, στη φωτογραφία, κοντά στη λίμνη Υλίκη, όπου έχει ανακαλυφθεί ο ναός του Απόλλωνα, περιοχή που επλήγη από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2009), από την Θ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Δείτε λεπτομέρειες με κλικ εδώ.