Βιοαπόβλητα θα συγκεντρώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε, στη συνεδρίασή του, τη συμμετοχή σε πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την
εφαρμογή της συγκέντρωσης βιοαποβλήτων και της κομποστοποίησης σε επιχειρήσεις και δραστηριότητες του δήμου, όπως το κλάδεμα των δενδροστοιχιών.


Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 1,4 εκ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ. Χρηματοδοτεί προμήθειες κάδων (απλών και κομποστοποίησης), προμήθεια εξοπλισμού για τον τεμαχισμό αποβλήτων κήπων και πάρκων, τη χρηματοδότηση δράσεων ευαισθητοποίησης και δημοσιοποίησης του προγράμματος, ακόμη και δαπάνες για την απόκτηση έκτασης όπου θα γίνουν οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις. Τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά (υπολείμματα τροφών, απόβλητα κήπων, οργανικά απόβλητα από τα σπίτια) μπορούν να οδηγούνται σε ένα ξεχωριστό σύστημα συλλογής και διαχείρισης, μέσω ειδικών κάδων, θα τεμαχίζονται και θα κομποστοποιούνται.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα θα βελτιώσει σημαντικά  τη μείωση του όγκου των αστικών απορριμμάτων, θα ενισχύσει  και θα  διευρύνει τα προγράμματα ανακύκλωσης, θα δημιουργήσει  ένα πιλοτικό σύστημα διαχείρισης και επεξεργασίας μεγάλου όγκου αστικών αποβλήτων και απορριμμάτων πρασίνου, θα εμπεδώσει και θα διευρύνει την αειφόρα/περιβαλλοντική συνείδηση και θα δημιουργήσει θετικό παράδειγμα ευρύτερα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.