Πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπευτικής αγωγής, για άτομα με αναπηρίες, στο οποίο επιστρατεύονται σκύλοι, εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη, από το Σεπτέμβριο του 2012 ως τον περασμένο μήνα. 


Στο πρόγραμμα αυτό πήραν μέρος μέλη του «Συλλόγου Φίλων ΑμεΑ Δράση για το κάτι άλλο», τετραπληγικά παιδιά της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων, παιδιά τυφλά και με πολυαναπηρίες του Συλλόγου Αμυμώνη και άτομα με αναπηρίες του προγράμματος ΑμεΑ του δήμου Καλαμαριάς.

Όπως είπε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη η κ. Τέρψη Πασχάλη του Φιλοζωικού Σωματείου Αδέσποτων Ρετζικίου «Φροντίζω», «τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Με το πρόγραμμα προσπαθήσαμε να κάνουμε, παιδιά και νέους με αναπηρία να είναι υπεύθυνοι για τις ανάγκες ενός σκύλου και είδαμε αυτιστικά παιδιά να ταΐζουν τα ζώα του προγράμματος κι άλλους νέους με κινητικά προβλήματα να τα βγάζουν βόλτα, κρατώντας τα από το λουράκι».

O Σπίθας, ο Φοίβος, αλλά και η Φράγκα, μια σκυλίτσα με αναπηρία, που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, βοήθησαν τα παιδιά να βελτιώσουν και την ψυχική τους υγεία –και όχι μόνον. «Ένα κοριτσάκι που συμμετείχε στο πρόγραμμα, μας είπε να μη λυπόμαστε για τη Φράγκα, το σκυλάκι που κινείται με αμαξίδιο, αφού… μπορεί να τα καταφέρει, όπως και η ίδια», τόνισε, συγκινημένη η κ. Πασχάλη, η οποία είναι –και η ίδια- μητέρα ενός ανάπηρου νέου 25 χρόνων, ενώ έχει υιοθετήσει και τρία ημίαιμα σκυλιά που βρήκε παρατημένα σε δρόμους του Ρετζικίου.

Τα μέλη των σωματείων που πήραν μέρος στο πρόγραμμα –όλοι εθελοντές- είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, καλύτερα οργανωμένοι, για να καταφέρουν να εξυπηρετήσουν κι άλλα σωματεία, τα οποία δεν ήταν δυνατό να εξυπηρετηθούν τη χρονιά που πέρασε.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα στο 6980744644 ή στο frontizofs@gmail.com. Οι φωτογραφίες είναι από το www.4dogs.gr.