kalafatis_20130703_02.jpg

Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για την κατάθεση προτάσεων και ιδεών που να αφορούν βελτιώσεις της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης (από το ύψος της πλ. Ελευθερίας ως το Λευκό Πύργο) θα προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών.

Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, σε συζήτηση που είχε, σήμερα, με δημοσιογράφους, στη Θεσσαλονίκη.

Το υπουργείο θα ζητά τρόπο να επεκταθεί, για λίγα μέτρα, η προκυμαία στο σημείο εκείνο, έτσι ώστε να είναι ασφαλής για πεζούς και ποδηλάτες, καθώς, τώρα, ο χώρος είναι ιδιαίτερα στενός. «Σκεφτόμαστε μια λύση όπως αυτή που δόθηκε στην προβλήτα Α του λιμανιού της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Καλαφάτης σε ερώτηση του www.salonicanews.com, πόροι για την αρχιτεκτονική μελέτη θα αντληθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και δε θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Κάτι αντίστοιχο έγινε στον όρμο του Πειραιά κι έδωσε λύσεις», είπε ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος πρόσθεσε πως, αφού υπάρξουν οι προτάσεις, αυτές θα μπορούν να μπουν σε διαβούλευση, για να επιλεγεί η καλύτερη.

Σέιχ Σου για… αποδράσεις

Παρόμοια τακτική θα ακολουθηθεί και για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. «Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες για να πάνε διακοπές. Έτσι, σκεφτήκαμε να διαμορφώσουμε το περιαστικό δάσος με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει τις σύντομες αποδράσεις των Θεσσαλονικέων. Θέλουμε να γίνει πιο ελκυστικό στον τουρισμό το Σέιχ Σου», είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, ανακοίνωσε πως βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και παραδέχτηκε πως είναι φυσικό οι πολίτες να μην πιστεύουν ότι το νέο ν/σ θα αλλάξει τα πράγματα. «Μόνον έμπρακτα αλλάζεις το πρόβλημα αξιοπιστίας που υπάρχει», είπε. Και πρόσθεσε λίγο αργότερα, μιλώντας για την Τράπεζα Γης που θεσμοθετεί το υπουργείο και το Κτηματολόγιο, που το χαρακτήρισε «τεράστια μεταρρύθμιση και σε σχέση με τη διαφάνεια και σε σχέση με τη συμμετοχή μικρών τεχνικών εταιριών και για τη ρύθμιση δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων πολιτών», ότι η κυβέρνηση, το υπουργείο κι ο ίδιος προσωπικά «πρέπει να λύσουμε παθογένειες 30 και 40 χρόνων».