Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΚΑ

Τη διεθνή κατακραυγή σε βάρος της Ελλάδας προκαλεί η σπουδή του νέου υπουργού Υγείας,Άδωνι Γεωργιάδη, να επαναφέρει σε εφαρμογή την αμφιλεγόμενη υγειονομική διάταξη για τον υποχρεωτική υποβολή οροθετικών γυναικών, μεταναστών και άλλων υπόπτων ατόμων σε τεστ ανίχνευσης του ιού του AIDS.

H επάνοδος της εν λόγω διάταξης, την οποία είχε εισαγάγει ο Ανδρέας Λοβέρδος το 2012, αλλά κατήργησε πριν από 3 μήνες η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αποτέλεσε αντικείμενο αρνητικών σχολίων και επικριτικών δηλώσεων από τη   Μεγάλη Βρετανία έως τη Μαλαισία.

«Τα κρούσματα λοιμώξεων από τον HIV αυξάνονται στην Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι υποχρεωτικές εξετάσεις και οι καταναγκαστικές προσαγωγές το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρουν θα είναι η τροφοδότηση της επιδημίας του AIDS στη χώρα», δήλωσε ηΦρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί, κάτοχος του Nόμπελ Ιατρικής και πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για το AIDS (IAS).

Έντονη απογοήτευση

Στην ομιλία της κατά την τελετή λήξης του 7ου διεθνούς συνεδρίου της IAS, που διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, η κ. Σινουσί εξέφρασε δημοσίως την έντονη απογοήτευσή της, επειδή στην Ελλάδα «εισάγεται ξανά η υποχρεωτική υποβολή των εκδιδόμενων γυναικών σε εξέταση για HIV έπειτα από προσαγωγές».

Η ίδια καταδίκασε αυτήν την πρωτοβουλία και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει εκ νέου τη στάση της. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «όπως επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια, δε  θα δοθεί τέλος στην επιδημία του HIV/AIDS, εάν παραλλήλως δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ιατρικής, επειδή κατάφερε, από κοινού τον Λικ Μοντανιέ, να απομονώσει τον ιό HIV στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.

Η Human Rights Watch

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Human Rights Watch, επικεφαλής της ομάδας ερευνών για τη Δυτική Ευρώπη, Τζούντιθ Σάντερλαντ, εξέφρασε δημοσίως στο Λονδίνο την ανησυχία του, επειδή, όπως είπε, «ο νέος υπουργός Υγείας της Ελλάδας χρειάστηκε μόλις 24 ώρες, για να επαναφέρει σε ισχύ έναν κανονισμό που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στιγματίζει τις ευάλωτες ομάδες, ενώ αποδείχθηκε αντιπαραγωγικός για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Σάντερλαντ πρόσθεσε ότι «εάν η κυβέρνηση (σ.σ. της Ελλάδας) ενδιαφέρεται σοβαρά για την αντιμετώπιση του HIV και άλλων λοιμωδών νοσημάτων, θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στους τομείς της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης».

Η αντιρετροϊκή θεραπεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Κουάλα Λαμπούρ, η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που φέρουν τον ιό του AIDS να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα, ενώ ταυτοχρόνως μπορεί να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV σε άλλα άτομα.

Η ενίσχυση αυτής της στρατηγικής μπορεί να αποτρέψει, σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 3 εκατ. θανάτους, ενώ χάρη σ΄ αυτήν είναι δυνατόν να προληφθούν έως και 3,5 εκατ. κρούσματα μολύνσεων από τον ιό του AIDS έως το 2025.


από το www.agelioforos.gr