Πενήντα Ευρωβουλευτές από 18 χώρες της Ε.Ε. και από τις πολιτικές ομάδες των Συντηρητικών, Λαϊκών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων, Σοσιαλιστών και της Αριστεράς υπέγραψαν επιστολή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης. 


Οι Ευρωβουλευτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη να στηρίξουν με την υπογραφή τους την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας (EFPSU).

Με την επιστολή οι Ευρωβουλευτές ζητούν από τους υποψήφιους αγοραστές να αποσυρθούν από το διαγωνισμό. Χαρακτηριστικό της μαζικής υιοθέτησης του αιτήματος από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι μεταξύ των συνυπογραφόντων περιλαμβάνονται: η επικεφαλής των Φιλανδών Σοσιαλιστών Liisa Jaakonsaari, η επικεφαλής των Σουηδών Σοσιαλιστών Marita Ulvskog, αλλά και η επικεφαλής της ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς Gabriele Zimmer.

Την επιστολή υπογράφουν και 130 φορείς από όλη την Ευρώπη.

Κατά την επισημοποίηση των ονομάτων των Ευρωβουλευτών που στήριξαν την επιστολή ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Χθες ήταν η Eldorado Gold που ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την εξόρυξη στις Σκουριές. Σήμερα, 50 Ευρωβουλευτές ζητάμε από τις εταιρίες Suez, Άκτωρ, ΤΕΡΝΑ, Mekorot και Arison να αποσυρθούν από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης. Καμία εξόρυξη, καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, καμία πώληση της δημόσιας περιουσίας δεν πρόκειται να προχωρήσει ενάντια στη βούληση των τοπικών κοινωνιών και ενάντια στην κοινή λογική. Όσες εταιρίες συμμετέχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς θα ζημιωθούν λόγω των μαζικών διεθνών και τοπικών αντιδράσεων». 

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή (σ.σ. είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά διαχώρισε τη θέση του) το μήνυμα των Ευρωβουλευτών  «στρέφεται και προς την κυβέρνηση. Όσο και αν διαλύουν το θεσμικό πλαίσιο, όσο και αν χαρίζουν τη δημόσια περιουσία, όσο και αν νομιμοποιούν αυθαίρετες δραστηριότητες δε θα καταφέρουν να επιβάλουν στις τοπικές κοινωνίες τις παράλογες επιλογές τους. Το μόνο που καταφέρνουν να κάνουν είναι να μας μετατρέπουν σε αφρικανική χώρα, όπου όλα επιτρέπονται και κανείς δεν επενδύει. Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει πολίτες και επενδυτές από αυθαιρεσίες ενάντια στην δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και η κοινωνική συναίνεση και η κοινωνική ειρήνη».