Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Μακεδονία Παλάς, κορυφώθηκαν, σήμερα, οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. ...»


Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Αν δε σπάσουμε αβγά μέσα στην Ελλάδα, όλες οι διεθνείς κοσμογονικές αλλαγές θα συμβούν, απλά εμάς θα μας παρακάμψουν. Είμαστε προνομιακό σημείο στον χάρτη, αλλά όχι το μόνον. Να βιαστούμε. Μέσα σε αυτήν την κοσμογονία να μην είμαστε εμείς απόντες», πρόσθεσε.

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, τα οράματα είναι απαραίτητα, «αλλά να πατούν στέρεα στη γη». Είπε πως όραμά του είναι η Ελλάδα ως πύλη για τις εμπορικές σχέσεις Ευρώπης – Κίνας, αλλά και το να γίνει η Ελλάδα πύλη ασφαλείας για την Ενωμένη Ευρώπη. Μίλησε για κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης κι ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας που μπορεί η χώρα να διαδραματίσει. 

Ο πρωθυπουργός θεώρησε αυτονόητες τις καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αυτονόητη και την βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, με την οποία, όπως είπε, μας συνδέει και η Ορθοδοξία. Μίλησε, ακόμη, για αυτονόητες καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και όλους τους αραβικούς λαούς -και τους Παλαιστίνιους.

Ο κ. Σαμαράς είπε, ακόμη, ότι η Ελλάδα θέλει προκοπή για τις χώρες των βαλκανίων χωρίς, όμως, αλυτρωτισμούς και ανιστόρητα επιχειρήματα στα βόρεια σύνορά μας. Επίσης, παραδέχτηκε ότι τα προβλήματά μας με την Τουρκία δεν έχουν λυθεί, αλλά οι δύο πλευρές θέλουν να προχωρήσουν μαζί.

Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε, για άλλη μία φορά, τη θεωρία των άκρων: Μίλησε για ακραίες συμπεριφορές, που «δεν έχουν πείσει τους Έλληνες, αλλά έχουν στρέψει πάνω μας τα φώτα της δημοσιότητας» και υποστήριξε ότι η συμπεριφορά των νεοναζί, που «ποντάρουν στο φόβο», οι ακρότητές τους «τροφοδοτούν τις ακρότητες της άλλης πλευράς». Ρώτησε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ αν, «όταν υπερασπίζονται στα δικαστήρια τους κουκουλοφόρους, αυτό δεν εξυπηρετεί τους νεοναζί»; Υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει την καταστροφή» και «στη γωνία περιμένουν οι νεοναζί». Και τόνισε με έμφαση πως «επενδύσεις θα γίνουν σε αυτόν τον τόπο».

Παρών στην ομιλία του κ. Σαμαρά και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.