Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης με στόχο τη διεύρυνση δυνατοτήτων των δύο φορέων στον κοινό τομέα ενδιαφέροντος της δια βίου μάθησης υπογράφηκε …»
μεταξύ του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, και της Γενικής Γραμματέως Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ελένης Καραντζόλα, παρουσία και του Αντιδημάρχου Σχολικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης, Αντώνη Καρούμπη. 

Η δια βίου μάθηση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την κινητικότητα στο χώρο της απασχόλησης και της οικονομίας της γνώσης και η προσπάθεια για τη βελτίωση της πρόσβασης των νέων αλλά και των ενηλίκων σε ευκαιρίες διαφοροποιημένης και ευέλικτης μάθησης είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες της παρούσας κρίσης, τόνισε η Γενική Γραμματέας δια βίου μάθησης, Ελένη Καραντζόλα.
Ειδικότερα, ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε σε προγράμματα της δια βίου μάθησης που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε τρείς διαδοχικές φάσεις και συγκεκριμένα:
Α’ Φάση: Στις 17 Ιουνίου 2013 ξεκίνησαν 25 τμήματα γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων  που αφορούν στην εκμάθηση Αγγλικών για τον τουρισμό και το περιβάλλον εργασίας, στην εκμάθηση Γαλλικών για τον τουρισμό και στην τοπική ιστορία. Στα τμήματα αυτά, που είναι διάρκειας 25 ωρών (5 ώρες / εβδομάδα) και θα πραγματοποιηθούν σε επτά κέντρα δια βίου μάθησης του Δήμου, αναμένεται να συμμετέχουν  περίπου 500 άτομα. 
Β’ Φάση: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει υποβάλει πρόταση προς τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης  για χρηματοδότηση Πιλοτικού Τοπικού Προγράμματος με οκτώ θεματικές ενότητες και συνολική συμμετοχή περίπου 500 ενδιαφερόμενων. 
Γ’  Φάση: Από το Σεπτέμβριο 2013, έναρξη 80 νέων προγραμμάτων στα κέντρα δια βίου μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης  με τη συνεργασία της Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης για την ανάπτυξη των Σχολών Γονέων.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το νόμο για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης, έχει αναλάβει από το 2012 ως αρμοδιότητα το συντονισμό των δράσεων της δια βίου μάθησης σε τοπικό επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την Αρχική όσο και τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση αλλά και τη γνωμοδότηση σε θέματα ειδικοτήτων σε επίπεδο δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στοχεύει, δε,  στη δημιουργία ενός συστήματος σύνδεσης των δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας έτσι ώστε να περιορισθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργηθούν νέες συνθήκες προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες καθώς και προϋποθέσεις εύρεσης θέσεων εργασίας.