astinomikos2.jpg

Κύκλωμα που έστελνε παράνομους μετανάστες από τρίτες χώρες σε χώρες της Ε.Ε. μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» αποκαλύφθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. …»

 

Ήδη συνελήφθησαν πέντε άτομα μεταξύ των οποίων και ένας 39χρονος Ιρακινός που φέρεται ως εγκέφαλος του κυκλώματος, ενώ αναζητούνται άλλα δύο μέλη.

Σύμφωνα με την αστυνομία το κύκλωμα δρούσε στην Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια. Η δε ταρίφα για τον κάθε παράνομο μετανάστη άρχιζε από τα 6.000 κι έφθανε ως τα 10.000 δολάρια.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν, χθες, τον Ιρακινό εγκέφαλο μαζί με τέσσερις Έλληνες ηλικίας 41, 49, 47 και 36 ετών (3 άνδρες – 1 γυναίκα αντίστοιχα). Ο Ιρακινός αναλάμβανε να προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα τους μετανάστες, στα οποία αναφέρονταν τα ονόματα Ελλήνων, τα οποία συγκέντρωνε ο 41χρονος Έλληνας. Όσο για τα εισιτήρια, αυτά τα εξέδιδε ο 49χρονος, που διατηρεί τουριστικό γραφείο.

Ο 47χρονος ήταν ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, που αναλάμβανε να προσφέρει στέγη και τροφή στους μετανάστες, από τη στιγμή που έφθαναν στην Αθήνα, ως την ώρα που θα έφευγαν, για χώρες της Ε.Ε. από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.

Την ημέρα της αναχώρησης, Έλληνες που είχαν δώσει τα στοιχεία τους στο κύκλωμα, και στα ονόματα των οποίων είχαν εκδοθεί διαβατήρια και εισιτήρια, περνούσαν τον αρχικό έλεγχο του αεροδρομίου (check in) και στη συνέχεια παρέδιδαν τις κάρτες επιβίβασης στους αλλοδαπούς, οι οποίοι τελικώς αναχωρούσαν στις ευρωπαϊκές χώρες προορισμού τους. Ως τώρα εντοπίστηκαν 12 Έλληνες, ηλικίας από 21 ως 58 ετών, που είχαν δώσει τα στοιχεία τους γι αυτό το “κομμάτι” της κομπίνας.

Εκτός του Ιρακινού και των τεσσάρων Ελλήνων συνελήφθη άλλος ένας αλλοδαπός, ηλικίας 21 χρόνων, ο οποίος, την ώρα της εφόδου την αστυνομικών, παρέδιδε σε τέσσερις Ιρακινούς πλαστά διαβατήρια.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων σημειωματάρια με ονοματεπώνυμα ημεδαπών, πλαστά δελτία ταυτότητας, αποδείξεις εκδόσεων αεροπορικών εισιτηρίων, κινητά τηλέφωνα, πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, χρηματικά ποσά και ένα Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, που το κύκλωμα χρησιμοποιούσε για τη μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών.

Σε βάρος των μελών της οργάνωσης καθώς και σε βάρος των άλλων δώδεκα ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης», «εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια» και «πλαστογραφίας». Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων μελών του κυκλώματος.