et3_stountio_03.jpg

Διεθνείς συνθήκες, νόμους και το Σύνταγμα της χώρας  επικαλούνται, σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Θεματικής Ομάδας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων, για να υπογραμμίσουν ότι «η ΕΡΤ δεν ανήκει στην κυβέρνηση». …»

Σε ανακοίνωσή τους, επικαλούνται τα πρωτοσέλιδα της Le Monde, υπογραμμίζουν ότι “η κυβέρνηση εμμένει στη  στάση του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»”, τονίζουν πως «αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι αγνοεί τόσο το Ελληνικό Σύνταγμα, που ορίζει (παρ. 1 αρθ. 44)  ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δικαιολογείται μόνο «όταν συντρέχει εξαιρετικώς επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη», όσο και διεθνείς συνθήκες», όπως ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, στην οποία περιλαμβάνεται και η διάδοση πληροφοριών μέσω της ραδιοτηλεόρασης, αλλά και την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Για τους Οικολόγους Πράσινους «η τήρηση της νομιμότητας δεν ήταν πάντα προτεραιότητα της ελληνικής Κυβέρνησης». Παραθέτουν τις –προ ενός χρόνου- δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, που μιλούσε για επιδιωκόμενη συρρίκνωση και απαξίωση της ΕΡΤ, που δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά ιδιωτικά και διεθνή συμφέροντα και τις συγκρίνουν με τις προχθεσινές, που ο ίδιος χαρακτήρισε την ΕΡΤ «άντρο διαφθοράς και διαπλοκής». Κι αναρωτιούνται: «Αλήθεια ποιους εξυπηρετεί αυτή η απαξία; Ακριβώς αυτούς που υπονόησε ένα χρόνο πριν με τη δήλωσή του. Τους γνωστούς επιχειρηματίες που ορέγονται τις συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θυμίζουν ότι οι ίδιοι που συκοφαντούν με ισοπεδωτικό τρόπο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, είναι αυτοί που «έβαλαν στην ΕΡΤ τους δικούς τους ανθρώπους, ειδικούς συμβούλους, ιδιαιτέρες γενικών διευθυντών και κάθε λογής παρατρεχάμενους με αδικαιολόγητα υψηλούς μισθούς».

Και η ανακοίνωση της Ομάδας καταλήγει:

«Η ΕΡΤ δεν ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μπορεί η τελευταία με τέτοια ευκολία να την καταργεί. Ο συνταγματικά κατοχυρωμένος έλεγχος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που απορρέει από το άρθρο 15Σ., δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ηγεμονία στο φορέα. Η ΕΡΤ αποτελεί βασικό πυλώνα τόσο της Δημοκρατίας, όσο και του Πολιτισμού αυτού του τόπου και δεν ανήκει σε κανέναν άλλο εκτός από την ελληνική κοινωνία».