venizelos_20120521_01.jpg

Στα χέρια του Φώτη Κουβέλη έδωσε την καυτή πατάτα των πολιτικών εξελίξεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε δηλώσεις του, πριν από λίγο, από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, να ξεκαθαρίσει τη θέση του. …»

“Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανεχθεί το “μέσα έξω”, το κατ’ επιλογήν, το αλά καρτ. Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικοματική κυβέρνηση. Ζητούμε από την ΔΗΜΑΡ να μετάσχει σε αυτή την επανατοποθέτηση. Θέλουμε να λειτουργούν οι θεσμοί, το κοινοβούλιο, δημοκρατικά όργανα των κομμάτων”, δήλωσε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι “η κατάσταση για τη χώρα, για την οικονομία, για τους πολίτες, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχει καταστεί ξανά ιδιαίτερα κρίσιμη”. Χαρακτήρισε “ατυχή” την ενέργεια της Νέας Δημοκρατίας “να λειτουργήσει μονομερώς ως κυβέρνηση” στο θέμα της ΕΡΤ και “να μαυρίσει την οθόνη”.

Ειδικά για το θέμα της ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έκανε “βήματα επανόρθωσης” που “δεν ικανοποίησαν 100%” αλλά επανέφερναν στην εργασία τους 2000 εργαζόμενους κι έδιναν λύση στα μουσικά σύνολα της κρατικής τηλεόρασης. “Παρόλο του ότι αυτό απέχει από την αρχική θέση μας, η μεταβατική κατάσταση όπως την περιγράφω, με νέο υφυπουργό υψηλού κύρους και άλλης πολιτικής ταυτότητας, μας επιτρέπει να συζητήσουμε για το πολύ πιο μεγάλο θέμα που είναι η επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας”, πρόσθεσε.

Μάλιστα, χαρακτήρισε “τρύπα στο νερό” το να πάμε σε εκλογές για το θέμα της ΕΡΤ, αφού αναρωτήθηκε: “Τι είναι προοδευτικό τώρα; Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ η διάλυση της Βουλής και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές”; Και υπογράμμισε: “Τρύπες στο νερό για να κερδίσουμε καλές εντυπώσεις δεν κάναμε και δε θα κάνουμε”.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Είπε πως το κόμμα του έχει δεχτεί “προσβολές, αλαζονικές συμπεριφορές”, αν και το κόμμα του πήρε “το βάρος μιας ευθύνης δυσανάλογα μεγάλης. Νοιώθουμε πολύ άσχημα όταν αγωνιζόμαστε να πείσουμε για το αυτονόητο”, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για προγράμματα στήριξης των χαμηλά ευρισκόμενων οικονομικών τάξεων, αλλά και του περίφημου αντιναζιστικού νόμου. Ζήτησε πολλές φορές “επικαιροποίηση της συμφωνίας για τη διακυβέρνηση”, “χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές, χωρίς τετελεσμένα” και υπογράμμισε:

“Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας”.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ είπε πως “δε φοβάται τις εκλογές και ξέρει ότι άλλο οι δημοσκοπήσεις κι άλλο η αστείρευτη δυναμική της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης”.

Ο κ. Βενιζέλος έκλεισε υπογραμμίζοντας πως “το μήνυμα μας είναι καθαρό, είναι μήνυμα σταθερότητας κι ευθύνης”.

Την ίδια στιγμή, από τη Δημοκρατική Αριστερά γινόταν γνωστό ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος θα συνεδρίαζαν στις 10.30 το πρωί.