Τον επικυρίαρχο ρόλο του στα έργα του μετρό της Θεσσαλονίκης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επικυρώνει ο όμιλος Μπόμπολα, δύο μήνες μετά τη δυναμική είσοδό του στο σχήμα της αναδόχου κοινοπραξίας.



Μετά την εξαγορά της χρεοκοπημένης ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, η οποία έλαβε χώρα στο τέλος Απριλίου, η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, μέλος του ομίλου Μπόμπολα, συνυπέγραψε σήμερα, ως ανάδοχος εταιρία, από κοινού με την Αττικό Μετρό ΑΕ τη σύμβαση για την επέκταση του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.

Με 5 νέους σταθμούς

Το εν λόγω έργο προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια και θα παραδοθεί σε λειτουργία εντός του 2018. Εχει δε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και δανειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με συνολικό προϋπολογισμό 518 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει πέντε νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής.

Στην υπογραφείσα σύμβαση προβλέπεται επίσης η κατασκευή των υποδομών για τη μελλοντική επέκταση της γραμμής προς το αεροδρόμιο, όπως και η ανάπτυξη οργανωμένου χώρου μετεπιβίβασης από τις λεωφορειακές γραμμές στο σταθμό «Μίκρα», ενώ προγραμματίζεται και η κατασκευή σταθμού αυτοκινήτων στην ίδια θέση.

Σε 15 λεπτά

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αττικό Μετρό ΑΕ, με την παράδοση της επέκτασης του μετρό σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται ότι η απόσταση από το σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα καλύπτεται σε 15 λεπτά. Με τους συρμούς του σιδηρόδρομου προβλέπεται ότι θα εξυπηρετούνται περισσότερο από 65.000 επιβάτες ημερησίως. Η Αττικό Μετρό ΑΕ υπόσχεται δε ότι σύντομα θα προκηρυχθούν και οι μελέτες για την επέκταση του έργου προς τη Σταυρούπολη.

«Μετά την αύξηση στους ρυθμούς κατασκευής της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, έρχεται και η υπογραφή της σύμβασης για τη γραμμή προς Καλαμαριά να επιβεβαιώσει ότι ένα έργο πνοής για την πόλη, μπαίνει σε μία νέα φάση, αφήνοντας πίσω πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος», υποστηρίζει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος. Ο ίδιος προσθέτει: «Η υπομονή, η επιμονή, η συνέπεια και η πολλή δουλειά φέρνουν πάντα αποτελέσματα».

Το 2017 και βλέπουμε

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο βασικός κορμός του μετρό έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2006 και μέχρι στιγμής δεν έχει παραδοθεί σε λειτουργία κανένας από τους 13 σταθμούς της κύριας γραμμής.

Εξαιρουμένου του σταθμού της Αγίας Σοφίας, στα περισσότερα εργοτάξια επικρατεί κατά κανόνα εικόνα απραξίας και εγκατάλειψης. Υποτυπώδεις εργασίες εκτελούνται στους σταθμούς Παπάφη και Πατρικίου, ενώ σε άλλες θέσεις, όπως στη Νέα Ελβετία, δεν έχουν ακόμη αρχίσει οι προβλεπόμενες εργασίες.

Η οριστική παράδοση του έργου έχει πλέον μετατεθεί για το 2017, βάσει της επίσημης εκδοχής, ή για το 2018-2019, βάσει ανεπίσημων εκτιμήσεων.
____________________________________________________________________
Το κείμενο είναι του Γιώργου Μούλκα, από το Γραφολόγιον