xyta_mavroraxi_1.jpg

«Θα δώσουμε μάχη με το χρόνο για να προλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να υλοποιήσει όλες τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην έχουμε χαράτσι και στα σκουπίδια». …»

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, στο περιθώριο επιμορφωτικής ημερίδας για τους δημοσιογράφους με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων στην ΠΚΜ – Μετάβαση στο νέο Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ».

Ο κ. Γεράνης παρείχε τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσει άμεσα η επέκταση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και με μια μικρή καθυστέρηση 5 – 6 μηνών θα είναι έτοιμες οι δυο νέες κυψέλες να υποδεχτούν τα απορρίμματα. Όμως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σ. ΟΤΑ θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί και ο υπόλοιπος περιφερειακός σχεδιασμός που προβλέπει και νέο ΧΥΤΥ στα ΒΑ του νομού καθώς και δυο μονάδες επεξεργασίας στη Μαυρορράχη και στον Αγ. Αντώνιο.

Επεσήμανε παράλληλα την αναγκαιότητα κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Α. Καραγιαννίδης επεσήμανε από την πλευρά του ότι σήμερα δεν υπάρχουν άλυτα τεχνικά προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά μόνον πολιτικά και εκείνο που απαιτείται είναι ο εκσυγχρονισμός ολόκληρης της «γραμμής διαχείρισης» από την πρόληψη και τη μείωση, μέχρι την ασφαλή τελική διάθεση των απορριμμάτων.

Το στέλεχος του Σ. ΟΤΑ Κ. Αλιβάνης υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί στη χώρα μας η ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει την ενίσχυση της πρόληψης – μείωσης παραγωγής απορριμμάτων και τόνισε με έμφαση ότι η μη υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού οδηγεί στην άμεση υποβάθμιση της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης που σήμερα δέχεται τα σκουπίδια του 2018.