klain_naomi_20130604_02.jpg

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται, σήμερα, η Καναδή ακτιβίστρια κατά της παγκοσμιοποίησης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Ναόμι Κλάιν. Η κ. Κλάιν θα πάρει μέρος στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: …»

«Δομές και Δράσεις ενάντια στον Καπιταλισμό: Η Προοπτική της Αυτοδιαχείρισης», που οργανώνεται, στις 7 το απόγευμα, στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει και εκπρόσωπος του σωματείου εργατοϋπαλλήλων της ΒΙΟ.ΜΕ, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό-ρεμπέτικο γλέντι με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των εργατών της επιχείρησης.

Η Ναόμι Κλάιν βρίσκεται, αυτές τις ημέρες στην Ιερισσό και στη Μεγάλη Παναγιά και γυρίζει ντοκιμαντέρ για το κίνημα των κατοίκων της περιοχής κατά της εξόρυξης χρυσού. Αφορμή στάθηκε η ανοιχτή επιστολή των γυναικών της περιοχής, μετά την καταδρομική νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι, με αφορμή την επίσκεψή της, τόνισε πως «η οικονομική κρίση είναι ταυτόσημη με την οικολογική κρίση. Είναι το ίδιο σύστημα. Ακολουθείται η ίδια τακτική που, στη μία περίπτωση θυσιάζει ανθρώπινες ζωές και στην άλλη δάση και φυσικό περιβάλλον».

Για την Ελλάδα είπε πως είναι «το πλέον δραματικό παράδειγμα της εφαρμογής του δόγματος του σοκ», καθώς εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι πρακτικές του. Δικαιολόγησε τους Έλληνες που κατηγορούνται ότι δεν αντιδρούν λέγοντας πως «άνοιξαν το δρόμο για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ευρώπη κι αυτό επεκτάθηκε, με την Αραβική Άνοιξη, στη Βόρειο Αφρική».

Για την Καναδή δημοσιογράφο, «τα ΜΜΕ παίζουν αναντικατάστατο και κεντρικό ρόλο στην επιβολή του δόγματος του σοκ». Μίλησε για «δίλημμα του δημοσιογράφου» που θα πρέπει «ή να ταυτιστεί με τις δυνάμεις του σκότους ή να υπηρετήσει την αλήθεια και την ενημέρωση, παρουσιάζοντας τα γεγονότα ως έχουν».