20f1am3stiliΑπό τα εργαστήρια στα Μουσεία, στις Γκαλερί και σε εκθεσιακούς χώρους θα μεταφερθούν τα έργα που φιλοτέχνησαν άνεργοι πολίτες, φιλότεχνοι σπουδαστές, αλλά και φοιτητές. …»

Και τον καρπό των προσπαθειών τους θα έχουμε τη δυνατότητα να τον δούμε μέσα από εκθέσεις που θα εγκαινιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για το «Active Art|Art in Action» που θα αναπτυχθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από αύριο και μέχρι τις 31/7, για το “REM BRAND NAME - Η γνησιότητα του καλλιτέχνη” που πραγματοποιεί η γκαλερί Λόλα Νικολάου από τις 25/6 έως τις 5/8 και για την παρουσίαση δημιουργιών χειροποίητου κοσμήματος και αντικειμένων που διοργανώνουν οι σπουδαστές των εργαστηρίων εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών «Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή» της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση Active Art|Art in Action που διοργανώνει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τα αποτελέσματα του προγράμματος «Εικαστικά Εργαστήρια Τέχνης για Άνεργους Πολίτες» (ζωγραφικής, φωτογραφίας, χαρακτικής, computer art, design και video art).

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από το Νοέμβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και εστιάζει στην παραγωγή και προβολή σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου μέσα από πρωτότυπες, συμμετοχικές και εκπαιδευτικές πρακτικές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 19.00. Τα παραγόμενα έργα θα εκτεθούν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και η έκθεση θα αποτελέσει ένα νέο ερευνητικό και καλλιτεχνικό εργαλείο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι εργαστήρια που την ύλη και διεξαγωγή τους ανέλαβε μία ομάδα εκπαιδευτών από εξωτερικούς συνεργάτες και στελέχη του μουσείου για έξι μήνες. Οι συμμετέχοντες, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανήλθε στα 177 άτομα, με την υποστήριξη των εκπαιδευτών, πειραματίστηκαν, δημιούργησαν τα δικά τους έργα ή συμμετείχαν σε ομαδικές εργασίες.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων, η δημιουργική απασχόληση ανέργων ατόμων σε τομείς της τέχνης και η προώθηση της συλλογικής καλλιτεχνικής διαδικασίας με σκοπό να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες.

Ώρες λειτουργίας: Tρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 10.00-18.00, Τετάρτη 10.00-22.00, Παρασκευή 10.00-19.00, Κυριακή 11:00-15:00, Δευτέρα κλειστά.

Διοργάνωση: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Δωρητής: Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» http://www.snf.org/.