Paraemporio_20110727_01-001.JPG

Συνέδριο για την παραοικονομία οργανώνεται, από σήμερα, ως και το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, στις αίθουσες Τηλεδιασκέψεων και Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. »»»

Με την ευκαιρία του συνεδρίου, ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Ιωάννης Παπαδόπουλος, δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη πως, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Σνάιντερ, ο ποιος θεωρείται η απόλυτη διεθνής αυθεντία σε θέματα παραοικονομίας, υπάρχουν τρεις τρόποι για να παταχθεί το φαινόμενο στην Ελλάδα: Να μειωθεί ο ΦΠΑ, να σταματήσει η ελληνική οικονομία να δομείται στρεβλά πάνω στην αυτοαπασχόληση και να γίνει ηλεκτρονικό το σύστημα πληρωμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει για τη χώρα μας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο καθηγητής Σνάιντερ, στην Ελλάδα, η αυτοαπασχόληση σπρώχνει στη μαύρη οικονομία σε ποσοστό 37,6%, όσον αφορά την Ελλάδα. Η έμμεση φορολόγηση με ποσοστό 21,8% και η ανεργία με ποσοστό 18%. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κύριος παράγοντας είναι η έμμεση φορολόγηση, σε ποσοστό 29,4%. Προκύπτει μάλιστα ότι, τόσο βαθειά είναι η ύφεση σε Ελλάδα και Ισπανία, που ακόμη και η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες στη μαύρη αγορά έχει πέσει κατά 0,5%!

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Παπαδόπουλος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες στηρίζεται η ελληνική οικονομία, δεν έχουν κίνητρο, για να αναπτύξουν επιχειρηματικότητα σε περιβάλλον παραοικονομίας.