saligaria_01Της ΜΑΝΟΥΕΛΑΣ ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται στη χώρα μας για μια νέα, κατά πολλούς,  επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν είναι άλλη από τη σαλιγκαροτροφία. …»

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται συχνά σελίδες στο διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με το σαλιγκάρι και το πώς αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο στην βελτίωση του εισοδήματός του.

Στην πραγματικότητα η επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα κάθε άλλο παρά νέα είναι στη χώρα μας αφού αντίστοιχη «έκρηξη» στον κλάδο των σαλιγκαριών είχε υπάρξει κατά τις δεκαετίες του ‘70 και ‘80, αλλά τελικά ο κλάδος συρρικνώθηκε χωρίς να υπάρξει μεγάλη εξέλιξη. Ο βασικός λόγος στον οποίο αποδόθηκε η τότε αποτυχία ήταν η ελλιπής γνώση των υποψήφιων παραγωγών ως προς τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού αυτού, τόσο ως προς την συμπεριφορά όσο και ως προς την παραγωγική διαδικασία και η πρόθεση για απόκτηση εύκολου και γρήγορου χρήματος χωρίς την σωστή αξιολόγηση όλων των παραμέτρων που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του όταν  ενασχολείται με ζωντανό οργανισμό.

Σήμερα η ‘μόδα της εκτροφής του σαλιγκαριού’ επανήλθε κυρίως λόγω της ζήτησης τους σε γείτονες χώρες της Ευρώπης , όπως η Γαλλία, οπού σε γκουρμέ εστιατόριο η τιμή μερίδας σαλιγκαριών αγγίζει μέχρι και τα 30ευρώ. Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας. Αποτελεί ξεχωριστή λιχουδιά για τους γευσιγνώστες, αλλά συγκεντρώνει και αρκετά διατροφικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα. Παρουσιάζει αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα.

Το ήπιο κλίμα της χώρας μας και οι διαθέσιμες για καλλιέργεια εκτάσεις ευνοούν ένα τέτοιο επαγγελματικό άνοιγμα και ομολογουμένως το κόστος παραγωγής και τα συνολικά έξοδα για την έναρξη μια τέτοιας επιχείρησης είναι ελάχιστα μπροστά στο κέρδος η ενασχόληση. Ενδεικτικά σε έκταση 12 στρεμμάτων με αδιάλειπτη παροχή νερού το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα φθάνει τα 30.000 ευρώ για δεκαπέντε χρόνια για κάποιον που έχει τη σαλιγκαροτροφία ως πλήρη ενασχόληση.

Για να έχει όμως κάποιος την επιτυχημένη αυτή κατάληξη  θα πρέπει να διαβάσει αρκετά και να ενημερωθεί τόσο για την βιολογία των σαλιγκαριών (αναπαραγωγή, ανάπτυξη, διαχείμαση κ.λπ.), όσο και για τις απαιτήσεις τους σε θέματα διατροφής, περιβαλλοντικών συνθηκών διαβίωσης, προστασία από εχθρούς, ασθένειες καθώς και για τις απαιτήσεις της εκτροφής σε εργατοώρες. Με την απόκτηση μιας όσο το δυνατό ολοκληρωμένης άποψης ως προς το τεχνικό κομμάτι της εκτροφής, ο ενδιαφερόμενος καλό θα ήταν να επισκεφθεί υπάρχουσες μονάδες έτσι ώστε να δει την παραγωγική διαδικασία και τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στη πράξη.

Στην συνέχεια ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αξιολογήσει την περιοχή στην οποία σκοπεύει να εγκαταστήσει το εκτροφείο του σχετικά με την καταλληλότητα του κλίματος της περιοχής. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι πριν προβεί κάποιος σε οποιαδήποτε σημαντική δαπάνη σχετικά με την εγκατάσταση εκτροφείου σαλιγκαριών, θα πρέπει να κάνει όσο αυτό είναι δυνατό, έρευνα αγοράς σχετικά με το που θα μπορούσε να διαθέσει την παραγωγή του. Έτσι μπορεί και να αντλήσει κανείς χρήσιμα συμπεράσματα τόσο για την επιλογή του είδους του σαλιγκαριού, όσο και για τη μέθοδο εκτροφής, τα απαιτούμενα από τη αγορά πιστοποιητικά (ISO, HACCP), το βέλτιστο βάρος εμπορίας, κ.λπ.

Μετά λοιπόν τον έλεγχο των παραπάνω παραμέτρων και εφόσον αποφασιστεί η συνέχιση της επένδυσης, αυτή θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και κατά προτίμηση σε μικρή κλίμακα, έτσι ώστε σε περίπτωση αποτυχίας η οικονομική ζημιά είναι όσο το δυνατό περιορισμένη. Το σύνηθες είναι η εκτροφή να αρχίσει να αποδίδει οικονομικά, μετά τον 3ο χρόνο από την εγκατάσταση και βαθμιαία με την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας.

Τα συστήματα εκτροφής σαλιγκαριών είναι δύο και  η επιλογή γίνεται ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, τα υπάρχοντα κεφάλαια, τις συνθήκες της περιοχής, και το ρίσκο που διατίθεται να αναλάβει ο επενδυτής.

  • Εκτροφή πάχυνσης ή εποχική
  • Εκτροφή πλήρους βιολογικού κύκλου
  • Κλειστή (αυξημένο κεφάλαιο επένδυσης, αυξημένο κόστος παραγωγής, μεγαλύτερες αποδόσεις - ελεγχόμενες συνθήκες σε όλα τα στάδια εκτροφής)
  • Μικτή (ελεγχόμενες συνθήκες αναπαραγωγής και παραγωγής γόνου – πάχυνση σε ανοιχτούς χώρους)
  • Ανοιχτή (μειωμένο κεφάλαιο επένδυσης, μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης, επηρεάζεται από περιβαλλοντικές συνθήκες )
  • Ενιαία (ένας μεγάλος χώρος για όλα τα στάδια)
  • Περιτροπική (χωριστά τμήματα εκτροφής για κάθε νέα γενιά - η πιο αποδοτική μορφή ανοιχτής εκτροφής)

Πλέον στη χώρα μας η ίδρυση – επέκταση μονάδων μεταποίησης σαλιγκαριών έχει ενταχθεί ως επιλέξιμη δραστηριότητα στο Μέτρο 123 Α για την μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Κάθε τι καινούριο σε εμάς μπορεί να φαντάζει ξένο η δύσκολο, δε θα πρέπει όμως να απορρίπτεται προτού το γνωρίσουμε,το μελετήσουμε και γίνει πιο απτό. Ειδικά οι νέοι που έχουν όρεξη και μεράκι προκειμένου το να επιλέξουν τη μετανάστευση ως διέξοδο από την ανεργία μπορούν να γίνουν πρωτοπόροι σε μια νέα επιχειρηματική ιδέα σαν και αυτή και με υπομονή, θέληση και σεβασμό στο περιβάλλον να ανοίξουν το δρόμο της ανάπτυξης μέσω την πρωτογενούς παραγωγής.


ΠΗΓΗ: http://www.minagric.gr/

**η Μανουέλα Μαριάνθη Παπαδημητρίου είναι τεχνολόγος γεωπόνος, MSC αειφορικής διαχείρισης υδάτινου περιβάλλοντος.