brown_dan_2006_01Μια… “Κόλαση” στήνει στην Αγία Σοφία και στην Κωνσταντινούπολη, ο γνωστός –αλλά αμφιλεγόμενος- συγγραφέας Νταν Μπράουν. Ο άνθρωπος που έγραψε τους “Πεφωτισμένους” και τον “Κώδικα Ντα Βίντσι”, ξαναχτυπά, αυτήν την φορά σε –κυρίως- δυο πόλεις: Στην πρωτεύουσα του Βυζαντίου και την πανέμορφη Φλωρεντία. …»

 

Στο νέο θρίλερ του, με τίτλο “Inferno”, ο σημειολόγος Ρόμπερτ Λάνγκτον, από το Χάρβαρντ, βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση: Ξυπνά στη Φλωρεντία και πάσχει από αμνησία, αφού κάποιος (ή κάποιοι) τον έχουν πυροβολήσει στο κεφάλι.

Τον κυνηγούν ένοπλοι που, φαίνεται ότι, έχουν σταλεί από την κυβέρνηση της ίδιας του της χώρας. Κι έχει λιγότερο από 24 ώρες για να σταματήσει έναν μανιακό που θέλει να σκοτώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πρέπει να λύσει έναν γρίφο που στηρίζεται στη ζωή του Δάντη για να σταματήσει τον μανιακό από το να εξαπολύσει έναν θανατηφόρο ιό.

inferno_01Για να κινηθεί, ζητά από τον εκδότη του το τζετ του. Μόνον που εκείνος του απαντά ότι δεν δίνει ιδιωτικά τζετ σε συγγραφείς πολύτομων ιστορικών έργων, αλλά σε κάποιον που θα έγραφε ένα βιβλίο όπως οι… “Πενήντα Αποχρώσεις της Εικονογραφίας”!

Πρόκειται για αυθεντική απάντηση που πήρε ο Μπράουν από τον εκδότη του, καθώς ο εκδοτικός οίκος που εκδίδει τα έργα του Μπράουν, είναι ο ίδιος με αυτόν που εξέδωσε το περίφημο –πλέον- “50 Αποχρώσεις του Γκρι”. Όχι ότι ο Μπράουν δεν… πουλάει. Το τελευταίο του βιβλίο “Άγγελοι και Δαίμονες” πούλησε πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε 50 γλώσσες”.

Ο Λάνγκτον θα φθάσει στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που κάνει τους γείτονες να θεωρούν ότι θα τους φέρει ακόμη περισσότερους τουρίστες. Όμως ο ίδιος ο συγγραφέας, στις συνεντεύξεις που δίνει για το νέο του βιβλίο, δεν αναφέρεται καθόλου στην επίσκεψη του Λάνγκτον στην Πόλη. Μιλά περισσότερο για τη Φλωρεντία, στην οποία πέρασε πολλές ημέρες, αναζητώντας υλικό. Όπως λέει ο ίδιος, καθόταν με τις ώρες στο “Ούφιτσι” παρατηρώντας το… πάτωμα και τα σχέδιά του!

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Μπράουν χαρακτηρίζει το νέο του μυθιστόρημα ως το “πιο σκοτεινό” που έχει γράψει και τα έργα του Δάντη “τη Μόνα Λίζα της λογοτεχνίας”!

Στην ερώτηση πώς κρατά μυστική την πλοκή του έργου του, υποστηρίζει ότι ταξιδεύει, μεν, σε όλες τις πόλεις που θα χρειαστεί να γράψει γι αυτές, αλλά ρωτά για διπλάσια πράγματα από αυτά που θα χρειαστεί, ώστε να… μπερδεύει τις πηγές του και να μη βγάζουν συμπέρασμα. “Όλοι θέλουν να πουν σε δικούς τους ανθρώπους ‘δεν ξέρεις ποιος ήταν εδώ σήμερα και τι ρωτούσε’ κι έτσι… θολώνω τα νερά”, λέει.

Μιλώντας για τη μέθοδο που ακολουθεί, λέει ότι ξυπνά στις… 4 με 5 το πρωί, επειδή πιστεύει ότι, εκείνη την ώρα, το μυαλό δημιουργεί εικόνες από το τίποτα, που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Κλείνεται σε ένα δωμάτιο χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο (“ούτε μέιλ, ούτε τηλέφωνα”, λέει) και γράφει ως το βράδυ! “Πετάω πολύ πράμα! Φθάνω στο σημείο να γράψω ένα κεφάλαιο από τρεις διαφορετικές οπτικές, για να διαλέξω την καλύτερη”. Λέει πως αποφασίζει να γράψει όταν… βρει το τέλος και παραδέχεται ότι φορά μπότες… αντιβαρύτητας και περπατά στο ταβάνι για να ξεμπλοκαριστεί. Μόνον που υποστηρίζει πως δεν μπλοκάρεται από έλλειψη ιδεών, αλλά από τις… πολλές ιδέες που έχει!

Ο Μπράουν, που παράτησε τη μουσική, αφού είχε ηχογραφήσει δύο δίσκους και, σύμφωνα με ειδικούς θύμιζε τον Μπάρι Μανίλοου, υποστηρίζει γι αυτήν την περίοδο της ζωής του πως δεν ήταν θέμα ταλέντου αλλά τάιμινγκ. “Κανείς δεν ήθελε να ακούσει έναν λευκό, να τραγουδάει μπαλάντες”, λέει.

Δηλώνει ακόμη “ξαφνιασμένος” από τις αντιδράσεις για τον “Κώδικα Ντα Βίντσι”, αφού επιμένει πως ήταν ένα “έργο μυθοπλασίας”, ιντριγκάροντας, όμως, ακόμη τους επικριτές του, λέγοντας πως “τόσο εγώ, όσο και οι ερευνητές μου, θεωρούν πιο κοντά στην πραγματικότητα τη δική μου εκδοχή”!

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το “κονσόρτσιουμ”, για το οποίο γράφει στο νέο του βιβλίο, είναι “μια πραγματική οργάνωση”. Υπάρχει “απλά, με άλλη ονομασία”. Όταν τον ρωτούν αν μίλησε με κάποιο από τα μέλη του, απαντά: “Εξ όσων γνωρίζω, όχι”…

Απόδοση Δ. Ι. Ασπροπούλης

Διάβασε όλη τη συνέντευξη του Νταν Μπράουν με κλικ εδώ.