Τη δημιουργία "Σπιτών του Παιδιού", σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατά το Σουηδικό πρότυπο, ζητά, από τον υπουργό Υγείας, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας,  Έλενα Ράπτη. >>>

Τα σπίτια αυτά θα αφορούν θύματα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Όπως επισημαίνει η βουλευτής, παρά το ότι υπάρχουν στη χώρα μας δομές αντιμετώπισης των θυμάτων της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ωστόσο καμιά δεν είναι στο εξειδικευμένο και αποκλειστικό επίπεδο που απαιτεί η διαχείριση του κρίσιμου αυτού θέματος. Παραθέτει, δε, την περίπτωση της Σουηδίας, όπου, στα αντίστοιχα "Σπίτια" γίνονται η εκτίμηση του περιστατικού, η κατάθεση του παιδιού, η πραγματογνωμοσύνη και η φιλοξενία του για όσες ημέρες είναι επιβεβλημένο. 

Όπως ανέφερε η κα Ράπτη, σε ανάλογα περιστατικά στη Σουηδία, υπάρχει στο Σπίτι του Παιδιού ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην οποία το παιδί καταθέτει σε ψυχολόγο, ενώ υπάρχει ταυτόχρονη συνακρόαση και υποβολή ερωτήσεων από αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό με την παρουσία δικηγόρου του παιδιού σε διπλανή αίθουσα, ώστε το παιδί να βιώνει την επώδυνη διαδικασία της εξέτασης-κατάθεσης μόνο μια φορά. Επιπλέον υπάρχουν οι υποδομές και οι συνθήκες φιλοξενίας που επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση του παιδιού και τη δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και φροντίδας.

Η κα Έλενα Ράπτη ρωτά τον Υπουργό αν μπορούν να δημιουργηθούν, να οργανωθούν και να στελεχωθούν κατά τα παραπάνω ξένα πρότυπα δύο κέντρα υποδοχής παιδιών-θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και αν μπορούν να εναρμονιστούν οι σχετικές διαδικασίες παραλαβής, ιατρικής εξέτασης, κατάθεσης και διαμονής του παιδιού με το παραπάνω μοντέλο, ώστε να προκαλείται η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στην ψυχολογία του παιδιού. Ρωτά επίσης τον Υπουργό αν μπορεί να ορίσει μια αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου του, και ποια θα είναι αυτή, για την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης.