Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας εισέρχεται η τουρκοκυπριακή κοινότητα, μετά την απόφαση οκτώ βουλευτών της πλειοψηφίας να συμπαραταχθούν με την αντιπολίτευση, συνυπογράφοντας πρόταση μομφής κατά της κατοχικής κυβέρνησης του Ιρσέν Κιουτσούκ. …»

Η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της «Βουλής» του κατοχικού καθεστώτος κατέληξε στην 28η Ιουλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών για την διεξαγωγή «πρόωρων βουλευτικών εκλογών».

Με αυτό τον τρόπο, πλέον η «κυβέρνηση» του Ιρσέν Κιουτσούκ αποτελεί παρελθόν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η απόφαση περί διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών» στις 28 Ιουλίου έρχεται ύστερα από σαρωτικές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ώρες.

Ομάδα «βουλευτών» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, εξεδήλωσε ανοικτά τη σύγκρουσή της με τον κ. Κιουτσούκ.

Από την πλευρά του, ο κατοχικός πρωθυπουργός κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τα όργανα του κόμματος του, με αίτημα τη διαγραφή εννέα στελεχών του. Ο κ. Κιουτσούκ επέρριψε παράλληλα ευθύνες στον Ντερβίς Έρογλου για την αποστασία των «βουλευτών» του UBP.

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια πολύ μεγάλη πολιτική κρίση. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στις εκλογές κανένα κόμμα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει «πλειοψηφία» στη «Βουλή» που απαρτίζεται από 50 μέλη. Με αυτό τον τρόπο, θα τεθεί θέμα συνεργασίας των κομμάτων.