tsimentaxalkidas4543

Ως ιδιαίτερα σημαντικό, κρίνει το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Κίνα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκου Λουφάκη, με δηλώσεις του στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη. »»»

Όπως επισήμανε ο κ. Λουφάκης, η χώρα μας προχωρά, κάθε χρόνο, σε εξαγωγές ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ, στην Κίνα, σε σύνολο εξαγωγών ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παραδέχτηκε ότι το ποσοστό είναι μικρό, υπογράμμισε, όμως, ότι «υπάρχουν προοπτικές να βελτιωθούν οι εξαγωγές προς την ασιατική χώρα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας προς την Κίνα είναι το τσιμέντο. Το 23% των ελληνικών εξαγωγών σε τσιμέντο, κατευθύνεται στην Κίνα. Εξάγουμε, επίσης, γούνες, βαμβάκι, λάδι (με… ανοδική τάση), ενώ οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε φαρμακευτικά προϊόντα και τεχνουργήματα.

Για τον κ. Λουφάκη η χώρα μας πρέπει να παίξει ρόλο πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη και να αναπτυχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο των προϊόντων αυτών. «Για να γίνει, όμως, κάτι τέτοιο, πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές μας, στα λιμάνια και στο σιδηρόδρομο», κατέληξε.