protomagia_ekth_20130501_01.jpg

Τρεις ήταν οι πορείες, στη Θεσσαλονίκη, για την Πρωτομαγιά. ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΠΑΜΕ και Πρωτοβάθμια Σωματεία δεν τα βρήκαν για κοινό φιλεργατικό αγώνα, παρά το ότι τα συνθήματα ήταν κοινά. Οι διαφορές, όμως, χαοτικές… >>>

 

Η μία έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων και σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των Μνημονίων.

Ανικανοποίητος από τη συμμετοχή εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΚΘ. Μάλιστα, ο κ. Παν. Τσαραμπουλίδης, τα έβαλε με τον υπουργό Ανάπτυξης που μετέφερε την αργία της Πρωτομαγιάς: «Θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν είχε 100.000 κόσμο», δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη. Και πρόσθεσε: «Με βάση τις συνθήκες τις εφετινής πρωτομαγιάς, πάλι καλά. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, είναι… πρωτεργάτης! Βέβαια, δεν έχει κρύψει τις ιδεοληψίες του, αλλά ως το σημείο να αλλάξει και την Πρωτομαγιά, αυτό είναι απαράδεκτο! Η Πρωτομαγιά δεν είναι… κινητή εορτή. Σε τέτοιες πρωτοβουλίες, θα είμαστε απέναντι».

Μετά τη συγκέντρωση έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του 1936, στο πάρκο μπροστά από το ΕΚΘ, και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης.

Περισσότερος κόσμος στο ΠΑΜΕ

protomagia_pame_20130501_01.jpg

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου με διοργανωτή το ΠΑΜΕ και ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος του Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Ακολούθησε πορεία μέχρι τη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, στο σημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί στην εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους. Παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

«Ο εορτασμός έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Ασκήθηκε τρομοκρατία από τους εργοδότες στους χώρους δουλειάς, αλλά και από άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και γ.γ. του ΕΚΘ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Και… τρίτη συγκέντρωση

Η τρίτη συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα, συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Σωματείων και άλλες οργανώσεις και ακολούθησε πορεία. Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το ΕΚΘ και ενώθηκαν με την πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ.

Διαμάχη ΕΚΘ – ΠΑΜΕ

Ο χώρος στον οποίο έγινε η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ (η πλατεία Αρχαίας Αγοράς, μπροστά από το μνημείο των καπνεργατών, που βρίσκεται έξω από το κτίριο του ΕΚΘ, ήταν η αφορμή για νέα κόντρα –παρά την Πρωτομαγιά- μεταξύ του προέδρου του ΕΚΘ Παν. Τσαραμπουλίδη και του γ.γ. του Κέντρου, Σ. Ζαριαννόπουλου.

zarianopoulos_01«Το ΕΚΘ μετέφερε τη συγκέντρωσή του από την πλατεία Αριστοτέλους, που γίνεται κάθε χρόνο, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, πολύ κοντά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, που κάνουμε εμείς τις συγκεντρώσεις μας. Το έκαναν για να μη θιχτεί η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Για τον ίδιο λόγο που η κυβέρνηση μετέφερε την Πρωτομαγιά. Κινούνται στην ίδια κατεύθυνση», κατήγγειλε από τη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 ο Σ. Ζαριανόπουλος.

tsarampoulidis_02«Το ΠΑΜΕ και ο γενικός γραμματέας αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Ο γενικός γραμματέας ανήκει τύποις στο ΕΚΘ και χρησιμοποιεί το εργατοϋπαλληλικό κέντρο για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κόμματός του. Καθαρή στάση από μέρους του θα ήταν να κάνει το δικό του συνδικαλιστικό κίνημα κι όχι να υπονομεύει το συνδικαλιστικό κίνημα που ψηφίζει και στηρίζει η πλειοψηφία των εργατών», απάντησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Συμφωνούν ότι χρειάζονται αγώνες

Πάντως, στις δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Τσαραμπουλίδης, όσο και ο κ. Ζαριαννόπουλος, συμφώνησαν ότι απαιτούνται αγώνες, για να μην βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση οι εργαζόμενοι.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να τεκμηριώσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Μετά από 36 κινητοποιήσεις, που έχουμε στο ενεργητικό μας, έφθασαν στο σημείο, οι τροϊκανοί, να παραδεχτούν ότι ήταν λάθος τα μέτρα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Όταν, όμως, κάποιοι θέτουν διλήμματα, ευρώ η χρεοκοπία, ο κόσμος απαντά με το δικό του τρόπο», δήλωσε ο κ. Τσαραμπουλίδης.

Ο Σ. Ζαριαννόπουλος, υπογράμμισε πως «ανάπτυξη με μισθούς Βουλγαρίας, δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται πλήρης έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην υπάρξει καμία πληρωμή για το χρέος και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Άλλες λύσεις, που ευαγγελίζονται άλλοι, δεν υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Δε θα δώσει λύση. Χρειάζεται συνεχής αγώνας γι αυτό, στις 23 Μαΐου, το ΠΑΜΕ ξαναβγαίνει στους δρόμους όλων των πόλεων της χώρας».