Kamberidis_672_355Συνελήφθη, μετά από 24 χρόνια, στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, 45χρονος που είχε σκοτώσει στο ξύλο τον θετό γιο του 2 χρόνων. >>>

Ο Στίβεν, ή Στέφανος Καμπερίδης, το 1989, ενώ ήταν 21 χρόνων, είχε κατηγορηθεί ότι ξυλοφόρτωσε μέχρις θανάτου τον 2χρονο θετό του γιο, στο New Hampshire των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και την αστυνομία, τον είχε πετάξει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, με αποτέλεσμα το παιδί να πάθει πολλαπλές σωματικές κακώσεις και να καταλήξει στο νοσοκοεμίο.

Η είδηση της άγριας δολοφονίας του μικρού Τζέιμς Καρτιέρ είχε προκαλέσει αίσθηση στην αμερικανική κοινή γνώμη. Ο δράστης αρχικά καταδικάστηκε για φόνο δευτέρου βαθμού. Αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 50.000 δολαρίων έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Αντιμετώπιζε ακόμη και το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής. Στις 14 Μαίου 1991 καταδικάστηκε σε 30χρόνια κάθειρξη.

Μια μέρα μετά την καταδίκη του, εξαφανίστηκε. Οι αμερικανικές αρχές ειδοποίησαν, αμέσως, τις ελληνικές και, σχεδόν 24χρόνια μετά την καταδίκη του, ο 45χρονος πλέον, Στέφανος Καμπερίδης, εντοπίστηκε από τους Έλληνες αστυνομικούς. Στις 5 Φεβρουαρίου 2013 συνελήφθη στο Τρίλοφο Θεσσαλονίκης. Είχε αλλάξει μόνο το μικρό του όνομα σε Ευστάθιος Καμπερίδης. Είχε φτιάξει «καινούργια ζωή». Ήταν παντρεμένος, δεν έγινε γνωστό αν είχε παιδιά, και εργαζόταν σε επιχείρηση συγγενών στην τοποθέτηση πατωμάτων.

Καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα από το Β’ Ανακριτικό Τμήμα Αθηνών, οδηγήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, δικάστηκε (από την 1 ως τις 29 Απριλίου) και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 χρόνων. Οι Ελληνικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η Τρέισι Νίκολσον, μητέρα του μικρού Τζέιμς, ενημερώθηκε για την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ο αδερφός της, Τιμ Γκλόβερ, δήλωσε ανακουφισμένος κι ευχαρίστησε το FBI και τις άλλες δικαστικές αρχές για τις άοκνες προσπάθειές τους.