Μοιράζοντας γλαστρούλες με κατιφέδες, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενημέρωσαν τους πολίτες με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας, τα μέλη του Συνδέσμου "Πηγή Ζωής" στοχεύοντας στην εγγραφή νέων εθελοντών αιμοδοτών. >>>


Οι ετήσιες ανάγκες των 3000 πασχόντων από μεσογειακή αναιμία σε όλη τη χώρα ανέρχονται στις 650.000 μονάδες αίματος ετησίως. Το 1/10 των πασχόντων βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και χρειάζονται 15.000 μονάδες αίματος ετησίως, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης, Ελένη Μιχαλάκη.

“Ένα μεγάλο μέρος των αναγκών καλύπτεται από τις διάφορες αιμοδοσίες ενώ το 1/3 των αναγκών στη Θεσσαλονίκη καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες του Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία “Πηγή Ζωής”” πρόσθεσε η κ. Μιχαλάκη.

Ο Σύνδεσμος "Πηγή Ζωής” προωθεί σε σχολεία της Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα “Αιμοσφαίρια” στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των μαθητών ώστε όταν ενηλικιωθούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

“Ήδη 80 σχολεία στην Ανατολική και 40 στη Δυτική Θεσσαλονίκη έχουν πάρει στο πρόγραμμα “Αιμοσφαίρια” μέσω του μαθήματος της αγωγής υγείας. Τα “Αιμοσφαίρια” είναι ένα παιχνίδι-μάθημα, που αποτελείται από ένα DVD με κινούμενα σχέδια και ένα βιβλίο για το παιδί και το δάσκαλο. Τα παιδιά βλέπουν 10λεπτα του DVD μετά το συζητάνε, παίζουν παιχνίδια και βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάποιος δίπλα μας μπορεί να χρειαστεί κάτι και ότι πρέπει να τον βοηθήσουμε. Αυτό στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών ώστε στο μέλλον να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα αυτών που έχουν ανάγκη από αίμα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5ης και 6ης Δημοτικού και το ζήτησαν και για την 1η Γυμνασίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά έχουν ετοιμάσει ολόκληρα θεατρικά έργα που θα παρουσιαστούν σε μία μεγάλη εκδήλωση στις 10 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Μουσείο” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της “Πηγής Ζωής” Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου.