ethniki_eurobank_01.jpg
Οι μεν υποστηρίζουν ότι είναι καλό να υπάρχουν πολλές μικρές τράπεζες και οι δε ότι είναι αναγκαία μια τράπεζα-αντίπαλο δέος στην Ντόιτσε Μπανκ – Τι λέει ο Γιάννης Στουρνάρας και το Eurogroup – Οι απόψεις της Αριστεράς >>>

 

Διίστανται οι απόψεις των Θεσσαλονικέων οικονομολόγων για τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από το «πάγωμα» της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank.

Όπως δήλωσε, στη δημοτική τηλεόραση, ο καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΑΜΑΚ, Δημήτρης Γκίνογλου, η απόφαση για το πάγωμα της συγχώνευσης ουσιαστικά είναι «ωμή επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας». Πρόσθεσε πως η επέμβαση της τρόικας γίνεται για να μη δημιουργηθεί ένας «τραπεζικός κολοσσός, που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην Ντόιτς Μπανκ». Επέμεινε πως οι καταθέσεις, παντού, πλέον, στην Ευρώπη, δεν είναι διασφαλισμένες και η εξέλιξη αυτή ήταν «ένα χαστούκι στο τραπεζικό σύστημα».

Αντίθετα, ο αντιπρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Χάρρυ Παπαπανάγος, υποστηρίζει πως η εξέλιξη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «διασφαλίζει τις καταθέσεις των μικροκαταθετών», καθώς «είναι πιο εύκολο να σωθούν δυο μικρές τράπεζες, και πιο δύσκολο να σωθεί ένας τραπεζικός κολοσσός». Πιστεύει, ακόμη, ότι αν παραμείνουν στο παιχνίδι οι μικρές τράπεζες, θα υπάρχει ανταγωνισμός στα τραπεζικά προϊόντα. Ο καθηγητής Παπαπανάγος υποστηρίζει ότι οι καταθέσεις «δεν κινδυνεύουν κάτω από την ομπρέλα του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». Προσθέτει, όμως, ότι το χρηματιστήριο θα έπρεπε να διακόψει την διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών, καθώς υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ξένα χέρια το τραπεζικό σύστημα

«Ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος της χώρας βρίσκεται, πλέον, σε ξένα χέρια», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, Ηρώ Διώτη, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

trapezes_01.jpg

Όπως είπε, η κατάσταση αυτή θα φέρει χειρότερα μέτρα για τον κόσμο, αφού «η τρόικα επιμένει στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας λόγω χρεών», ενώ η «εξαγορά τραπεζών από τρίτες τράπεζες, δημιουργεί εμπόδια, για να υπάρξει ένας πυλώνας δημοσίων τραπεζών στη χώρα».

Η κ. Διώτη επέμεινε στη λύση του διαλόγου μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης, την οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. Υπογράμμισε πως «είναι λάθος η αρχιτεκτονική στην οποία είναι στημένη η Ενωμένη Ευρώπη» κι ότι «όλοι κάθονται προσοχή μπροστά στη Γερμανία’.

Για την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ κατά των ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως το κόμμα της θα επιμείνει κατά της ιδιωτικοποίησης εταιριών που έχουν σχέση με τα κοινά αγαθά. «Ακόμη και στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας λέμε όχι», τόνισε, καθώς «όπου άνοιξε η αγορά, δεν οδήγησε σε μειώσεις τιμών, αλλά σε ανθρώπους που δεν έχουν, πλέον, πρόσβαση στην ενέργεια», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τις δηλώσεις αυτές έκανε με αφορμή την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Δελής: Μόνη ρεαλιστική λύση αυτή του ΚΚΕ

«Επιμένουμε ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική και φιλολαϊκή διέξοδος». Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο Γιάννης Δελής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Για τη λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των χωρών του νότου, ο κ. Δελλής υποστήριξε ότι «αυτό είναι μια ψευδής εικόνα. Τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ανύπαρκτα» πρόσθεσε. Κι εξήγησε ότι αυτό δεν οφείλεται «στις μονομανίες της Γερμανίας, αλλά στη βαθιά κρίση του συστήματος».

ethniki_eurobank_02.jpg

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» είπε, για τις ιδιωτικοποιήσεις, ότι «αποτελούν μονόδεομο για το κεφάλαιο, για να αναπνεύσει το καταναλωτικό σύστημα» κι εξέφρασε την άποψη ότι ιδιωτικοποιήσεις θα έρθουν, όχι μόνον στο νερό και στην ενέργεια, αλλά και «στην παιδεία και την υγεία».

Όσον αφορά το Συνέδριο του ΚΚΕ, από το οποίο θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή κι από αυτήν θα προκύψει το νέο Πολιτικό Γραφείο και ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, είπε πως θα αναζητήσει τους τρόπους «να εξηγήσουμε στον κόσμο, με πιο πειστικό τρόπο, την πρότασή μας». Μάλιστα, μίλησε για «ήττα του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές», λέγοντας πως «στο ΚΚΕ δεν έχουμε πρόβλημα να συζητούμε και για αυτό».

ΟΤΟΕ: Αφελληνίζουν το τραπεζικό σύστημα

Σε αφελληνισμό και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος της χώρας στοχεύουν οι παρεμβάσεις της τρόικας στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank που οδηγούν τις δύο τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καταγγέλει η ΟΤΟΕ.

Η απόφαση αυτή που επιβλήθηκε από την τρόικα αποβλέπει στον έλεγχο όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και κάθε δυνατότητας εθνικής πολιτικής παρέμβασης στις εξελίξεις στο μέλλον, τονίζει η ΟΤΟΕ και ζητά η απόφαση να μη γίνει αποδεκτή.

Στουρνάρας: Διασφαλισμένες οι καταθέσεις

«Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.

stournaras_03.jpg
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός και η καλύτερη προετοιμασία εν όψει της αυριανής συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν μπορεί να ξέρει στην παρούσα φάση αν η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να κλείσει πριν από την Παρασκευή, ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, υπενθύμισε όμως πως ο ίδιος πρέπει να αναχωρήσει την Πέμπτη γα τις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΑΡ: Κρατούμε τις διαβεβαιώσεις Στουρνάρα

«Ευελπιστώ ότι δεν θα είναι οριστικό το διαζύγιο Εθνικής - Eurobank και δεν θα σταματήσει η προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος (της συγχώνευσης). Κρατώ και τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού και του κ. Προβόπουλου, ότι δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή ανησυχία αναφορικά με τις καταθέσεις και ανεξάρτητα από το ύψος τους». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

«Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ σε ερώτηση σχετικά με την αναστολή της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει λόγο ανησυχίας για τους καταθέτες των δύο τραπεζών.