tsoxatzopoulos_06.jpg

Άρχισε σήμερα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Αρείου Πάγου η δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου και 18 συγκατηγορουμένων του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά. >>>

saxpatzidis_03.jpg

Εκτός από τον εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο, επί χρόνια, υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που, λίγο έλειψε να διαδεχθεί στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται και κάποιοι άλλοι Θεσσαλονικείς –ή… περαστικοί από την πόλη: Η κόρη του, Αρετή, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, και, κυρίως, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο άνθρωπος που εμφανίστηκε το 2000 στα “πράγματα”, αγόρασε τις εφημερίδες “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη”, “Σπορ του Βορρά”, “Ελληνικό Βορρά”, το ραδιοφωνικό σταθμό “Α-103”, εισέβαλε στα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έφερε επενδυτή από την Κωνσταντινούπολη για τη λαοφιλή ομάδα της Θεσσαλονίκης και, τελικά, άνοιξε σούπερ μάρκετ με τον νυν πρόεδρο της ΠΑΕ, Ζήση Βρύζα.

Και… χειροκροτήματα για τον Άκη

Ο πρώην υπουργός έφθασε λίγο πριν τις 9.00 στο Εφετείο. Κατά την αποβίβασή του από την κλούβα της Αστυνομίας, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από ορισμένους που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.

tsoxatzopouloy_areti_01.jpg

Στο δικαστήριο δεν προσήλθε η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου και άλλοι τέσσερις από τους κατηγορούμενους.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων από τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη, απουσίαζαν η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπεράκτια εταιρεία Morelia, Οράτιος Μελάς, ο εμπλεκόμενος στην υπεράκτια Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Ο πρόεδρος εκφώνησε και τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορητηρίου που είναι 18, ενώ στη δίκη παρίστανται, ως πολιτική αγωγή, συνήγοροι του Δημοσίου.

Τα εξώδικα του Άκη

Σε μία τελευταία κίνησή του πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέστειλε δέκα εξώδικες επιστολές στα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου που εγκρίθηκαν οι αγορές για τα υποβρύχια και τα TORM1, με τις οποίες καλεί, σε προσωπικό τόνο, τους παραλήπτες να προσέλθουν να καταθέσουν στη δίκη. «Σε καλώ να εμφανιστείς στο δικαστήριο για να καταθέσεις τι γνωρίζεις για τις κρίσιμες τέσσερις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ», φέρεται να γράφει στα εξώδικα, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- απευθύνονται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους τότε υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και στους τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων

Χθες εξάλλου ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση του προφυλακισθέντος πρώην υπουργού για αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ο ίδιος και άλλα 18 άτομα.

Ποιοι κάθονται στο εδώλιο

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το εδώλιο στη “δίκη Άκη”: Εκτός από τον πρώην υπουργό, στο εδώλιο θα καθίσουν η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας, ο αδελφός της Β. Σταμάτη, Παναγιώτης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο πρώην γγ Εξοπλισμών και «δεξί χέρι» του 'Ακη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα, ο εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρείας Morelia Ορατιος Μελάς, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Torcaso Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της υπεράκτιας εταιρείας Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης, ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης της Torcaso Παντελής Ζαχαριάδης. Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν οι Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γιώργος Κωνσταντάτος, Φωτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.

tsoxatzopoulos_smpokos_01.jpg

Όλοι τους είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Τι αναφέρει το βούλευμα

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα που θα αναγνωστεί στο δικαστήριο αναφέρεται, για το σύνολο των κατηγορουμένων, ότι διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «….. ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τέλεσε τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου αλλά συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και αποκρύβηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Η απάντηση του Άκη

tsoxatzopoulos_05.jpg

Ο ίδιος ο, επί σειρά ετών, υπουργός του ΠΑΣΟΚ, απαντά πως δεν έλαβε από κανέναν «οποιουδήποτε είδους ανταλλάγματα από οποιουδήποτε είδους αιτία ποτέ στην πολιτική μου ζωή και στην πορεία μου ως υπουργός». Αντίθετα, υποστηρίζει, «αποκλειστικός μου σκοπός σε οποιοδήποτε χώρο ευθύνης κι αν βρέθηκα ήταν να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος»