ohe_5_3_2011_jpg.jpg

Περισσότεροι από 400 φοιτητές πανεπιστημίων δώδεκα χωρών και ελληνικών ΑΕΙ, θα εκπροσωπήσουν 119 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, στο φετινό 12ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών, γνωστό ως ThessISMUN. >>>

Η μεγάλη αυτή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 8 έως και την Κυριακή 12 Μαΐου 2013 στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από την ακαδημαϊκά υπεύθυνη  κ. Π. Νάσκου-Περράκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είναι μια άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκειά του, οι συμμετέχοντες συζητούν επίκαιρα θέματα των ανωτέρω Διεθνών Οργανισμών, όπως ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, δικαιωμάτων του ανθρώπου, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος κ.α.

Σκοπός της άσκησης είναι ο διάλογος, η συναίνεση μέσω ειρηνικών διαδικασιών, η εξοικείωση με διεθνή θέματα και διαφορετικές απόψεις των εκπροσώπων άλλων χωρών. Η προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχει γίνει θεσμός στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τα τελευταία 12 χρόνια. 

Το φετινό ThessISMUN είναι αφιερωμένο στον ομότιμο Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου κ. Χρήστο Ροζάκη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρώην Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο ThessISMUN, εκτός από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχουν φοιτητές από τα εξής Πανεπιστήμια: το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης και το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών. Επίσης συμμετέχουν φοιτητές από: Ρουμανία, Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Μαρόκο, Τυνησία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σερβία, Ιταλία και Γερμανία.