Κατά της ιδιωτικοποίησης («πώληση» την ονομάζει σε ανακοίνωσή της) του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης τάσσεται η Νομαρχιακή Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, ενώ για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, βάζει «κόκκινη γραμμή» την τευτλοκαλλιέργεια! >>>

 

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η δημόσια διοίκηση, οι  υπηρεσίες και οι φορείς(…) χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και αξιολόγηση για να ανταποκρίνονται στη βασική τους αποστολή, που είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η εξυπηρέτηση των πολιτών», όμως, προστίθεται πως «τώρα που αχνοφαίνεται ότι υπάρχει φως  για έξοδο από την κρίση,  χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στις ακολουθούμενες πολιτικές - παρά τα σοβαρά λάθη- υπάρχει άμεση ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, αλλά και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμφωνία με τους δανειστές».

Τα μέλη της Νομαρχιακής Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τη διαφωνία τους «στην πώληση των κερδοφόρων, δημόσιων εταιριών.  Δεν πρέπει κάτω από το άγχος της πίεσης των δανειστών να πωληθούν χρήσιμοι φορείς, μόνο για εισπρακτικούς, δημοσιονομικούς λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φορείς αυτοί πρέπει να μείνουν με το ίδιο καθεστώς λειτουργίας», υποστηρίζουν.

Ειδικά για την ΕΥΑΘ αναφέρουν ότι «η δημιουργία ενός  ιδιωτικού μονοπωλίου στη θέση ενός κρατικού μονοπωλίου δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση» κι επικαλούνται παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες, με δημοψηφίσματα αποφάσισαν «οι εταιρίες ύδρευσης να παραμείνουν σε κοινωνικό, αυτοδιοικητικό και δημόσιο έλεγχο».

Για τον ΟΛΘ υποστηρίζουν ότι «πρέπει να παραμείνει, ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπό δημόσιο έλεγχο, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους με βάση την κερδοφορία του, αλλά και για εθνικούς λόγους»! Μάλιστα, συμβουλεύουν «η όποια διαδικασία να αφορά μακροχρόνια παραχώρηση – αξιοποίηση χώρων και να μην αγγίζει την μετοχική σύνθεση του ΟΛΘ».

Τέλος, για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την οποία χαρακτηρίζουν «βασικό πυλώνα του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας», υποστηρίζουν ότι «η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας μόνο οφέλη μπορεί να προσκομίσει στη εθνική οικονομία και τους αγρότες μας» και θέτουν… κόκκινη γραμμή την παραγωγική δραστηριότητα «τουλάχιστον των 158.000 τόνων της εθνικής ποσόστωσης», για την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης.

Τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ καταλήγουν λέγοντας: «Θέλουμε το κράτος ουσιαστικό, αποτελεσματικό, ευέλικτο, εγγυητή και αρωγό της ανάπτυξης, ρυθμιστικό παράγοντα ελέγχου και λειτουργίας της οικονομίας».