skoyries_pkm_20130405_01.jpg
Ποια ήταν η φράση καθηγητή του ΑΠΘ που ξεσήκωσε τους εργαζομένους – Σε τι επιμένουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ >>>

 

Συνεχίζεται η συζήτηση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική.

Στη συζήτηση πήραν μέρος επιστήμονες, βουλευτές και οι εκπρόσωποι της εταιρίας.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ, Αλέξης Βένος, υποστήριξε μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός θα φέρει «καρκίνο και φέρετρα» και θα προκαλέσει «μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον της περιοχής».

Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση εργαζόμενων στην εταιρία, που βρίσκονται έξω από το κτίριο, όπου γίνεται η συνεδρίαση, στην οδό Παπανδρέου, με αποτέλεσμα κάποιοι να προσπαθήσουν να κινηθούν προς την αίθουσα. Τους σταμάτησαν, όμως, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο.

Στην τοποθέτηση του καθηγητή απάντησε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. Όπως είπε, «είναι ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα. Εδώ μεγαλώνουμε κι εμείς τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Τάσος Κουράκης, από την Α Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Ιγγλέση, από τη Χαλκιδική και Λίτσα Αμανατίδου – Πασχαλίδου, από τη Β Θεσσαλονίκης, επανέλαβαν την θέση του κόμματός τους, ότι, όταν αναλάβει τη διοίκηση της χώρας θα ακυρώσει τη σύμβαση με την εταιρία και θα προβεί σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός της Χαλκιδικής αν θέλει την συγκεκριμένη επένδυση. Παρόντες στη συνεδρίαση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδης και του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Να σημειωθεί ότι, στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται στην Εθνικής Αντίστασης, έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην εξόρυξη. Και εκεί βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.