stoyrnaras_ypoyrgeio_20130411_01.jpg

Τι απαντάει ο Ν. Βούτσης του ΣΥΡΙΖΑ – Το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων παραμένει “αγκάθι” >>>

 

Με πολλές από τις εκκρεμότητες να έχουν ήδη κλείσει, αναχωρεί για το Δουβλίνο ο Γ. Στουρνάρας, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα σημεία», ανέφερε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι ο υπουργός πηγαίνει στο άτυπο Eurogroup «με πολλά κλειστά ζητήματα». Σημείωσε πάντως ότι ανακοινώσεις θα γίνουν για το σύνολο του «πακέτου», αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Κυριότερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων παραμένει το ζήτημα των αποχωρήσεων από το δημόσιο, γεγονός που επιβεβαίωσε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη με την τρόικα το βράδυ της Τετάρτης. Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε πάντως πως το θέμα του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2013 - 2014 έκλεισε, χωρίς να είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.

Σταμενίτης: “Σκληρή και σε βάθος η διαπραγμάτευση

Διαπραγμάτευση «σκληρή, σε βάθος και με ουσία» γίνεται μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών. Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Διονύσης Σταμενίτης.

Ο κ. Σταμενίτης παραδέχτηκε ότι «η βελτίωση μπορεί να μη φαίνεται στον οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά η βελτίωση είναι πραγματικότητα».

Στην επισήμανση ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία και το ποσοστό της, για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στο 27,2%, ο κ. Σταμενίτης υποστήριξε πως «το Μάρτιο είχαμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων» κι ότι «κάποια νούμερα βελτιώνονται μακροοικονομικά».

Για τη διατήρηση του τέλους για τα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, ο βουλευτής Πέλλας «θα υπάρξει μείωση στο ονομαζόμενο ‘χαράτσι’ και θα ενοποιηθούν, από το 2014, όλοι οι φόροι για τα ακίνητα, έτσι ώστε να είναι πάρα πολύ σημαντική η βελτίωση για τους μικροϊδιοκτήτες». Παραδέχτηκε ότι «στην αρχή του προγράμματος τα μέτρα είναι δύσκολα» κι υποστήριξε ότι «έχουν αρχίσει να ανοίγουν οι αγορές». Θεώρησε ότι το τρίπτυχο ναυτιλία – τουρισμός – πρωτογενής παραγωγή θα είναι αυτό που θα βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη».

Στην ερώτηση ως πότε οι δανειστές θα μας βγάζουν το λάδι ωσότου πουν το ναι για τις δόσεις, απάντησε: «Ως ότου η χώρα αναπτύξει σωστά την παραγωγική της βάση και σταματήσει να παράγει έλλειμμα».

Βούτσης: Ζούμε σε διαφορετικές χώρες…

«Νομίζω ότι ζούμε σε διαφορετικές χώρες», σχολίασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου Νίκος Βούτσης, τα όσα είπε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Διονύσης Σταμενίτης.

Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατό να λέγονται τέτοια πράγματα την ίδια μέρα που ανακοινώνεται τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας και την ώρα που οι μισθοί επιστημόνων, με 14 χρόνια προϋπηρεσία πέφτουν στο χιλιάρικο».

Για τη βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής είπε πως «φθάσαμε στο σημείο να ΄χουμε τρομερό άγχος για το αν θα είμαστε, πλέον, αυτάρκεις» και υποστήριξε πως «χρειάζονται πολιτικές που θα στρέψουν τον κόσμο στην αγροτική πολιτική». Όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, ισχυρίστηκε ότι «δε φθάνει τίποτα στην τοπική κοινωνία».

«Χωρίς κούρεμα χρέους, πάγωμα τοκοχρεολυσίων και χωρίς ανάταξη του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, δεν είναι δυνατό να σηκωθεί στα πόδια του ο λαός», είπε. Για τον κ. Βούτση πρέπει «να υπάρξει ακύρωση μνημονίου και να δημιουργηθεί ένα μέτωπο των χωρών του νότου, που να διεκδικήσει κοινή λύση». Κατήγγειλε ότι «η αλληλέγγυα Ευρώπη των λαών, έφθασε να μιλά σε επίπεδο δανειστών και δανειοληπτών».

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ «έχει άδικο το ΚΚΕ να αναζητά λύση εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλίμονο αν περιμένουμε η Αριστερά να κάνει την κάθε χώρα σοσιαλιστική κι έπειτα να κάνει σοσιαλιστική και την ενωμένη Ευρώπη. Αυτά είναι ιδεοληψίες», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Τη μάχη θα τη δώσουμε με τους λαούς της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μέσα στην Ευρώπη».

Στην επισήμανση αν αυτό σημαίνει πως η συνεργασία της Αριστεράς γίνεται δύσκολη, υποστήριξε ότι «η ίδια η κοινωνία θα δημιουργήσει τις δυνάμεις που θα στηρίξουν μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Το να πάρουμε 34% που θα είναι και το πατάρι για μας, δε φθάνει», είπε χαρακτηριστικά.