varotsos_deth_grafiti_01.jpg

«Παρελθόν» θα αποτελούν τα γκράφιτι από μνημεία, δημόσια γλυπτά και χώρους πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης. Εξειδικευμένα συνεργεία, με μια σουηδική πατέντα, φιλική προς το περιβάλλον, καθαρίζουν, τις τελευταίες ημέρες, συνθήματα, μηνύματα, ζωγραφιές, μουτζούρες και γκράφιτι. >>>

Σήμερα το μεσημέρι, συνεργείο καθάρισε το γυάλινο γλυπτό του Βαρώτσου, που βρίσκεται στην είσοδο της ΧΑΝΘ, στην ΔΕΘ. Επίκεντρο… δράσης κατά των γκράφιτι, η περιοχή μεταξύ του Λευκού Πύργου, του Βασιλικού Θεάτρου, του κτιρίου της ΧΑΝΘ και του δημαρχιακού μεγάρου.

Η Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο και ενεργούς πολίτες ανέλαβε δράση. Η κορύφωσή της θα γίκνει την Κυριακή, 28 Απριλίου, στις 10:30 το πρωί με συγκέντρωση εθελοντών και πολιτών στο χώρο του πάρκου της ΧΑΝΘ.

«Τα γκράφιτι είναι δύο ειδών. Αυτά που έχουν καλλιτεχνικό χαρακτήρα και τ' άλλα που καταστρέφουν τα μνημεία. Ήδη έχει καθαριστεί το άγαλμα του Εμμανουήλ Παππά και συνεχίζουμε. Σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι να τα ξαναβρωμίσουν, όμως εμείς θα είμαστε εκεί για να τα καθαρίζουμε μέχρι να ανέβει το επίπεδο ζωής στην πόλη», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης, στάθηκε στην προσπάθεια που κάνει η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία για καλλωπισμό των κεντρικών σημείων της Θεσσαλονίκης. «Προτείναμε στο δήμο να καθαρίσουμε τα μνημεία με μια σουηδική τεχνική. Εκτός από τον εύκολο καθαρισμό περνάμε τα μάρμαρα με κερί, ώστε και κάποιος να τα ξαναλερώσει να μπορούμε εύκολα να τα καθαρίσουμε», είπε.