Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναλάβει το έργο απεντόμωσης για όλη την επικράτεια - Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει στήσει 60 παγίδες κουνουπιών σε όλη τη χώρα για να εντοπίσει τα σημεία με προβλήματα >>>



Ψεκασμούς μικρής κλίμακας από εδάφους για τον περιορισμό των κουνουπιών σκοπεύει να αρχίσει άμεσα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), καθώς, λόγω βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών τα κουνούπια έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή.

 «Με δεδομένη την παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια αλλά και της ελονοσίας στην περιοχή του Ευρώτα Λακωνίας, θεωρούμε αναγκαίο να επέμβουμε», σχολίασε ο γεωπόνος και σύμβουλος της ΠΕΔ, Λάζαρος Παρσκευαΐδης. Εξέφρασε, ακόμη, το φόβο ότι, επειδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει την ευθύνη των ψεκασμών σε όλη τη χώρα, υπάρχει περίπτωση το πρόγραμμα να καθυστερήσει, γι αυτό έκρινε απαραίτητο το να ξεκινήσουν ψεκασμούς οι ίδιοι οι δήμοι.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γιουφτσίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένονται καθυστερήσεις και πως οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι, ήδη, έχουν τοποθετηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ 60 παγίδες, ώστε να εντοπιστούν τα σημεία σε όλη τη χώρα όπου πρέπει να γίνουν ψεκασμοί.

Εκτίμησε ότι «εντός του Μαΐου θα έχουν ξεκινήσει ψεκασμοί».

Σε επίπεδο περιφέρειας, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις διαγωνισμοί και συγκροτείται επιτροπή για να επισκεφθεί, μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας ώστε να ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά πάντως τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», η οποία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων, θεώρησε επιβαρυντικό παράγοντα τον ήπιο χειμώνα για να ευδοκιμήσει ο ιός. Πρόσθεσε, πάντως, πως είναι θετικό το ότι «διανύουμε μια υγρή άνοιξη καθώς η ξηρή άνοιξη είναι εκείνη που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα».