Συνεχίζει τις προσπάθειες ο δήμος Θεσσαλονίκης, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα – Τι απαντά ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης >>>

 

Να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με εκπροσώπους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, και την Αττικό Μετρό προσπαθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, την ώρα που, τόσο το ΑΠΘ, όσο και το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχουν καθίσει, ήδη, στο ίδιο τραπέζι με τους μηχανικούς της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” κι έχουν μελετήσει λύσεις για να προχωρήσει το έργο και να παραμείνουν στη θέση τους τα ευρήματα του, υπό κατασκευή, σταθμού Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης.

«Όσο το συντομότερο συσταθεί η επιτροπή, τόσο πιο σύντομα η δημοτική αρχή θα μπορέσει να πάρει θέση και να καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες θα προκύψουν από την συνεδρίαση της επιτροπής αυτής, στον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριο Κώστα Τζαβάρα. Οι επιμέρους ανακοινώσεις των παραπάνω φορέων διαιωνίζουν τη συζήτηση και καθυστερούν τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί και η οποία θα συμβάλει στην κατεύθυνση της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης» σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου, στην οποία είναι σαφέστατη η αιχμή προς το ΤΕΕ/ΤΚΜ, που δημοσιοποίησε τη λύση την οποία προτείνει για το θέμα, εδώ και μία εβδομάδα…

Στην ανακοίνωση του δήμου υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων κι ότι, ήδη, με επιστολή του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, από τις 27 Μαρτίου 2013, ζητείται από τους φορείς να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, “κάτι που ακόμα δεν έχουν πράξει, ώστε επιτέλους η επιτροπή να συσταθεί και να λειτουργήσει”.

Μάτης: Δεν παίρνουν, πλέον, στα σοβαρά το δήμο

“Τα κροκοδείλια δάκρυα της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης για την «παράλειψη» των δύο κατά τεκμήριο αρμοδιότερων και σημαντικότερων φορέων της πόλης μας , του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου να ανταποκριθούν στην πρόσκληση να συμμετάσχουν στην επιτροπή που θα συστηνόταν για τις αρχαιότητες του σταθμού της Βενιζέλου, καταγράφουν απλώς το κύρος που έχει χάσει στην πόλη και την κοινωνία της”, υποστηρίζει ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη” στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Χρ. Μάτης.

Ο κ. Μάτης θυμίζει ότι, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, είχε ρωτήσει τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο, αν το Πανεπιστήμιο θα συμμετείχε στην επιτροπή του Δήμου αντί να συστήσει δική του επιτροπή. “Επέδειξε μία εύγλωττη σιωπή”, λέει. Επίσης, υποστηρίζει ότι είχε ρωτήσει το δήμαρχο αν της πρότασης του είχε προηγηθεί διαβούλευση με το ΤΕΕ. “Την απάντηση στα ερωτήματα μου, τη δίνει η ίδια η δημοτική αρχή σήμερα. Δεν πήρε κανένας σοβαρά την πρόσκληση της υπόψη”, τονίζει ο Χρ. Μάτης.

Για τον επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, “το θέμα των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου πρέπει να αναπεμφθεί από τον αρμόδιο υπουργό στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στη σχετική συνεδρίαση του οποίου πρέπει να κληθούν να παρέμβουν τόσο το ΑΠΘ όσο και το ΤΕΕ, αλλά και το “Αττικό Μετρό” και η ανάδοχος εταιρεία, η οποία έχει την πλήρη ευθύνη της κατασκευής του έργου, καθώς της έχει ανατεθεί με τη μέθοδο «μελέτη – κατασκευή»”.

Τονίζει, μάλιστα, ότι “δε χρειαζόμαστε άλλες επιτροπές!Η δημοτική αρχή, αντί να κλαίει για το απωλεσθέν κύρος της, πρέπει να καταστήσει σαφές κατά πόσο αποδέχεται την απομάκρυνση των ευρημάτων από το σταθμό, εάν πρόκειται να εκτίθενται στο πρώην 424 και όχι στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Η διαχείριση της κληρονομιάς των 23 αιώνων ζωής της πόλης, δεν είναι τεχνικό ζήτημα! Είναι η βάση για το μέλλον της! Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται δημοτική αρχή με κύρος και καθαρές θέσεις”, καταλήγει!