usa_boston_marathon_blast_20130415_02.jpg

Έρευνα που «ενδέχεται να εξελιχθεί σε αντιτρομοκρατική», όπως ανέφερε, ξεκίνησε το FBI για τις φονικές εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. >>>

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο παιδί- έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και άλλοι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέβει στους 144. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ερευνάται ένα διαμέρισμα για την υπόθεση. Συνολικά τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν γύρω από τη γραμμή τερματισμού, δύο από τους οποίους εξουδετερώθηκαν.

Η διπλή έκρηξη στο μαραθώνιο της Βοστώνης βρίσκεται στην κορυφή της ειδησεογραφίας ανά τον κόσμο: Οι αμερικανικές αρχές αποφεύγουν πολύ προσεκτικά να αναφερθούν σε τρομοκρατία, αλλά οι ανησυχίες πως επρόκειτο για νέο τρομοκρατικό χτύπημα είναι έκδηλες στα πρωτοσέλιδα.

Η διπλή έκρηξη στο Μαραθώνιο της Βοστώνης έχει προκαλέσει ανησυχία και στην ανατολική όχθη του Ατλάντικού: Εκτός από το Λονδίνο, που επανεξετάζει τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του δικού του μαραθωνίου την Κυριακή, και το Παρίσι κάλεσε τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας και τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την απόλυτη καταδίκη και τον αποτροπιασμό της για τη βάρβαρη επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Είναι επίθεση ενάντια σε όλους μας. Ενάντια στο συμβολισμό του Μαραθωνίου και τις αξίες που πρεσβεύει. Αυτές τις δύσκολες ώρες, οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό σας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλος.

Την καταδίκη του για την τραγωδία στη Βοστώνη εξέδρασε ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας πως πρόκειται για «βάρβαρο έγκλημα», εκφράζοντας τα συλληπητήριά του στον αμερικανό ομόλογό του και τονίζοντας πως «ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας απαιτεί τον ενεργό συντονισμό της διεθνούς κοινότητας».

Σοκαρισμένο δηλώνει το Βερολίνο, για την απόλυτη αλληλεγγύη του στην Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει το Παρίσι. «Αποκρουστικά» τα γεγονότα, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ.