Νομοθετική ρύθμιση για να καταλήξει στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης το 51% της ΕΥΑΘ ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας - Τι λέει πρόεδρός της, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης >>>
«Σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, που είναι ανώνυμες εταιρίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί όχι, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα»; 

Αυτό αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 Και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, με αφορμή την ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για να της δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης διαδημοτικής ή ανώνυμης εταιρίας με μετόχους τους δήμους, που θα αναλάβει τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

«Σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας, οι εταιρίες αυτές είναι Α.Ε. των δήμων», είπε χαρακτηριστικά κι εξέφρασε την άποψη ότι η λειτουργία εκατοντάδων ΔΕΥΑ –Δημοτικών Εταιριών Ύδρευσης και Αποχέτευσης- σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλει και μπορεί να παράσχει χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην ύδρευση και την αποχέτευση».

Ο κ. Δανιηλίδης(φωτογραφία) υπογράμμισε πως, μέσω των ΔΕΥΑ περιφρουρούνται τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά του νερού και του περιβάλλοντος κι ότι, «κανείς δήμαρχος δεν έχει διανοηθεί την ιδιωτικοποίηση». Πρόσθεσε ότι «αν είχε κερδηθεί η μάχη που δινόταν τη δεκαετία του ’80, για να γίνουν δημοτικές επιχειρήσεις για την αποχέτευση, την ύδρευση και τη συγκοινωνία, θα είχε λυθεί το πρόβλημα». Και τόνισε ότι αυτό το επιχείρημα θέτει «προς γνώση και συμμόρφωση όσων αντιδρούν στη διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας υπογράμμισε πως η νομοθετική λύση θα δώσει τη δυνατότητα στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης να αποκτήσουν μάνατζμεντ και περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΑΘ.