ap_fake_news_20130423_01.jpg

Συμβαίνει και εις τας καλυτέρας των οικογενειών… Ακόμη και το μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μπορεί να πέσει θύμα χακεριάς! >>>

 

Το πρακτορείο αναγκάστηκε σήμερα να αναστείλει τη λειτουργία του λογαριασμού του στο Τουίτερ. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίησης είδησης σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στον Λευκό Οίκο και… τραυματίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα!

Η παραπλανητική ανάρτηση απομακρύνθηκε σε διάστημα λίγων λεπτών και το AP παραδέχτηκε ότι έπεσε θύμα χάκερ: «O λογαριασμός του Associated Press στο Twitter (@AP) παραβιάστηκε από χάκερ. Παρακαλώ μην λαμβάνετε υπόψη ειδήσεις που αναρτήθηκαν εκεί τα τελευταία 20 λεπτά» ανακοίνωσε το πρακτορείο στο Facebook λίγα λεπτά αργότερα. To Reuters πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεν υπήρξε επίθεση στο Λευκό Οίκο.

Βέβαια και σ’ αυτήν την περίπτωση έγινε ό,τι και σε όλες τις προηγούμενες: Η είδηση αναμεταδόθηκε από άλλους χρήστες του Τουίτερ. Κι όχι 10 ή 20, ή 100, αλλά… πάνω από 3.500 φορές. Τόσα ήταν τα ριτουίτ.

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, δεν ήρθε από το πρακτορείο, αλλά από το… χρηματιστήριο: Η παραπλανητική ανάρτηση προκάλεσε παροδική βουτιά στον δείκτης Dow Jones.

Αυτά είναι τα (άσχημα) παρεπόμενα της παγκοσμιοποίησης της είδησης, της μη διασταύρωσης της πληροφορίας (που είναι –υποτίθεται- η πεμπτουσία του ρεπορτάζ) και της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Φυσικά, υπάρχουν και τα καλά: Για παράδειγμα, η ύπαρξη του… salonicanews.com!