farmaka11_595490937.jpg

Ποινικές διώξεις για τρία κακουργήματα και ένα πλημμέλημα ασκήθηκαν σε βάρος των 11 συλληφθέντων για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων. >>>

 

Το κύκλωμα διακινούσε φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλα σκευάσματα. Σε αυτό συμμετείχαν γιατροί, φαρμακοποιοί και φαρμακοβιομήχανοι, από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης άσκησε, εναντίον τους, δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπορία, παραβίαση του νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με πώληση ωαρίων με αντάλλαγμα (που είναι, επίσης, κακούργημα), καθώς και πλαστογραφία.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στη β' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης από την οποία ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι γιατροί φέρονται να αφαιρούσαν έναντι 1.000 ευρώ ωάρια από δεκάδες υποψήφιες «δότριες» και τα χορηγούσαν στη συνέχεια σε υποψήφιες «λήπτριες» που προηγουμένως είχαν απευθυνθεί σ' αυτούς προκειμένου να τεκνοποιήσουν με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το κύκλωμα φέρεται ότι εισήγαγε παράνομα και διακινούσε φαρμακευτικά σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ ταυτόχρονα εξήγαγε φάρμακα υψηλής ζήτησης και τιμής σε χώρες του εξωτερικού.

Έρευνες έξι μηνών

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε έπειτα από έρευνες περίπου έξι μηνών, από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ. Στο εξάμηνο αυτό, υπολογίζεται ότι ο τζίρος από την παράνομη δράση του κυκλώματος ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Οκτώβριο, όταν διαπιστώθηκε η αγορά ακριβών φαρμάκων από φαρμακείο στην Πελοπόννησο, τα οποία έφυγαν για το εξωτερικό. Στο πλαίσιο των ερευνών πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες και συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ Περιφέρειας Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκης και τη Ρόδο. Συνολικά, έγιναν έρευνες σε περίπου 250 φαρμακεία, σε φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχο Δημήτρη Γεωργατζή, που βρέθηκε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, για τη συνέντευξη Τύπου, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Τουρκία, τα εισήγαγαν λαθραία στην Ελλάδα και αφού τα αποθήκευαν, στη συνέχεια τα πωλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας, χωρίς την καταβολή νόµιµων φόρων, τελών, δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων και χωρίς την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)

Στο “κόλπο” ιδιωτική κλινική

Δύο αδέλφια γιατροί από την Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της ίδιας κλινικής και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών, είναι μεταξύ των συλληφθέντων ως μέλη του οργανωμένου κυκλώματος.

Σύμφωνα με τις αρχές, το κύκλωμα είχε στήσει και δεύτερη «φάμπρικα» με αγορά φαρμάκων από την Ελλάδα, τα οποία πωλούνται πολύ ακριβά στο εξωτερικό και τα εξήγαγαν μέσω μιας εικονικής εταιρείας στη Βουλγαρία.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 11 άτομα, ηλικίας από 37 έως 60 ετών, ενώ από τη μέχρι στιγμής έρευνα εμπλέκονται άλλα δύο άτομα, 51 και 57 ετών. Όμως, από την αστυνομία εκτιμάται ότι έχουν εμπλοκή τουλάχιστον ακόμη 10 άτομα, για τα οποία δεν έχουν προκύψει στοιχεία.

Πλήρωναν 1.000 ευρώ για τα ωάρια

Οι γιατροί εκμεταλλεύονταν την επιθυμία άτεκνων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά και άπορων γυναικών, να βρουν χρήματα. Αγόραζε, αντί 1.000 ευρώ, τα ωάρια από γόνιμες μητέρες, οι οποίες έπαιρναν τα κατάλληλα φάρμακα για να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα ωάρια και τα χορηγούσε στις υποψήφιες «λήπτριες», οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική προκειμένου να τεκνοποιήσουν µε την μέθοδο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Επίσης, έπαιρναν ωάρια γυναικών από τη Βουλγαρία, τα οποία πωλούσαν σε γυναίκες από Σκανδιναβικές χώρες.

Οι εταιρίες εισαγωγής των παράνομων σκευασμάτων είχαν έδρα την Καλλιθέα και τη δυτική Αττική(εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια από εταιρία των Μεγάρων) και όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

Τι έδειξε ο έλεγχος στην κλινική

Σε έρευνες που έγιναν την Τρίτη στην ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη, όπου γινόταν οι εμφυτεύσεις ωαρίων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ. Επιπλέον, στην κατοχή μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 136.000 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο διευθυντης της κεντρικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, Θεόδωρος Φλωράτος, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες ενώ έχει ξεκινήσει άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων.