800 προσλήψεις για τα έργα στη σήραγγα Τεμπών που “ξεκόλλησαν”

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διάνοιξη και στα δυο μέτωπα της μεγαλύτερης οδικής σήραγγας της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, μήκους 6 χλμ, μετά από δυο χρόνια και εννέα μήνες εντατικών εργασιών από όλο το προσωπικό των εταιρειών της κατασκευής. Στην ολοκλήρωση των εργασιών διάνοιξης παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και Βουλευτές, Εκπρόσωποι των  Τοπικών Φορέων και το προσωπικό των εταιρειών. (EUROKINISSI// ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ)

Επιτέλους! Οι εκσκαφείς που εργάζονταν στα έργα κατασκευής της σήραγγας που θα παρακάμπτει τα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, ξαναπιάνουν δουλειά! >>>

 

Πολύ σύντομα αναμένεται η προκήρυξη για 800 θέσεις εργασίας, ώστε να επανδρωθούν τα εργοτάξια. Παράλληλα ενεργοποιούνται υπεργολάβοι και  προμηθευτές, ενώ οι τοπικές αγορές κατά μήκος των εργοταξίων θα τονωθούν, αφού πέρα από τον κόσμο που θα απασχολείται στα εργοτάξια, θα κινηθεί η αγορά υλικών κατασκευής.

Κι αυτό χωρίς να υπολογίζει κανείς ότι η ολοκλήρωση του τμήματος του αυτοκινητόδρομου “Μαλιακός – Κλειδί” θα δώσει οριστικό τέλος στον εφιάλτη της διέλευσης των Τεμπών αλλά και του Πλαταμώνα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δεκαετίες. Ήταν 2004 όταν ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επισήμανε το πόσο σημαντικό θα ήταν το έργο. Τότε τα εργοτάξια πήραν ζωή, όμως η οικονομική κρίση και η –ουσιαστική- στάση πληρωμών από πλευράς πολιτείας, σταμάτησε την κατασκευή και ερήμωσε τα εργοτάξια…

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Επικοινωνίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ» (πρόκειται για την εταιρία που ανέλαβε τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 30 χρόνια του αυτοκινητόδρομου Μαλιακός – Κλειδί), Ειρήνη Ζαβρίδου, που μίλησε στον “Αγγελιοφόρο”, το έργο είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό 71,3%. Ετσι, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να δουλεύουν με φουλ ρυθμούς στα εργοτάξια, θα απαιτηθούν περίπου δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

«Υπολογίζουμε ότι στο τέλος Μαΐου του 2015 ο αυτοκινητόδρομος θα δοθεί σε κυκλοφορία στο σύνολό του», υπογραμμίζει η κ. Ζαβρίδου.

Ένα από τα κύρια στοιχεία του έργου είναι η κατασκευή τριών δίδυμων σηράγγων στην περιοχή των Τεμπών και του Πλαταμώνα, η μία εκ των οποίων έχει μήκος 6 χλμ. (η διάνοιξή της ολοκληρώθηκε) και είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Η είσοδος στις σήραγγες θα γίνεται μετά τον κόμβο του Ευαγγελισμού (για κάποιον που έρχεται στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα) και η έξοδος πριν από τον κόμβο της Λεπτοκαριάς. Αυτός που θα μπαίνει στις σήραγγες δε θα βλέπει ούτε τα Τέμπη ούτε τον Πλαταμώνα.

Οι δύο σήραγγες διέρχονται από τον Κίσαβο και η μία από τον Όλυμπο. Τα υλικά εκσκαφής των σηράγγων χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των δρόμων πριν και μετά τα τούνελ, όπου απαιτούνται επιχωματώσεις.

Σήμερα οι δύο από τις τρεις σήραγγες, όπως επισημαίνει η κ. Ζαβρίδου στον Αγγελιοφόρο, είναι σχεδόν έτοιμες, αφού έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξή τους, έχει γίνει η τελική επένδυσή τους και αυτό που απομένει είναι η τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων (φωτισμός, εγκαταστάσεις πυροπροστασίας και πυρόσβεσης κ.ά.), η ολοκλήρωση κατασκευής του αποχετευτικού συστήματος και η οδοποιία. Στην τρίτη σήραγγα απομένει προς διάνοιξη ένα μικρό τμήμα.

Σχόλια