apth_aithousa_teletwn_01.jpg

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ., θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., Γεώργιος Βασιλικιώτης. >>>

 

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα,στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο Καθηγητής Γ. Σ. Βασιλικιώτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ και είναι πτυχιούχος Χημείας, με βαθμό άριστα, του ιδίου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός του Πυροβολικού-ΣΥΠ και το 1960 παντρεύτηκε την Λιόλια-Μαγδαληνή Χριστίδου, διδασκάλισσα αγγλικής γλώσσας, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά τον Χρήστο και την Σοφία.

Το έτος 1957 διορίζεται ως έκτακτος βοηθός στο Εργαστήριο Φυσικής Χημείας και το 1958 επαναδιορίζεται βοηθός στο νεοϊδρυθέν Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής και αναλαμβάνει τις εργαστηριακές ασκήσεις (κυρίως ογκομετρικούς προσδιορισμούς και σταθμικές αναλύσεις φαρμάκων στους πρώτους φοιτητές της Φαρμακευτικής).

BasilikiotisΤο 1960 ως υπότροφος του προγράμματος Fulbright και με εκπαιδευτική άδεια παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, Madison, ΗΠΑ, όπου παίρνει το πτυχίο Master of Science στη Φαρμακευτική Χημεία, με έμφαση στην ανάλυση - διευκρίνιση χημικής δομής αλκαλοειδούς και εκπονεί μέρος της Διδακτορικής του Διατριβής στο ίδιο Εργαστήριο. Επιστρέφοντας από το εξωτερικό συνεχίζει να εργάζεται ερευνητικά και το 1964 ανακηρύσσεται Διδάκτορας με βαθμό άριστα από την τότε Φυσικομαθηματική Σχολή του ΑΠΘ.

Το 1965 διορίζεται επιμελητής στο νεοϊδρυθέν Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ με πρώτο διευθυντή τον αείμνηστο Καθηγητή Κωνσταντίνο Βασιλειάδη.

Το 1968 εκλέγεται παμψηφεί Υφηγητής της Έδρας της Αναλυτικής Χημείας και το 1969 εκλέγεται Έκτακτος Καθηγητής στην ίδια Έδρα και αναλαμβάνει την οργάνωση και στελέχωση του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Το 1974 εκλέγεται Τακτικός Καθηγητής στην ίδια έδρα και στη θέση αυτή υπηρέτησε το ΑΠΘ μέχρι την αποχώρησή του, λόγω ορίου ηλικίας.

Το 2006 με ομόφωνη πρόταση του Τμήματος Χημείας και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του απονέμεται ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητού.

Δίδαξε τα μαθήματα της “Αναλυτικής Χημείας” (Ποιοτική και Ποσοτική Ανάλυση) και “Χημεία Περιβάλλοντος” στα Τμήματα Χημείας, Φαρμακευτικής, Γεωλογίας, Βιολογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας και στο μεταπτυχιακό Τμήμα Φυσικής.

Επίσης, δίδαξε στο μεταπτυχιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης «Περιβάλλον – Νέες Τεχνολογίες». Ας σημειωθεί, ότι η Αναλυτική Χημεία είναι πρόδρομο μάθημα της Φαρμακευτικής Ανάλυσης, που σήμερα θεωρείται διεθνώς ειδικότητα της Φαρμακευτικής και μπορεί να δώσει επαγγελματική διέξοδο στον φαρμακοποιό.

Μετά από απόφαση της Φυσικομαθηματικής Σχολής κατόπιν ενεργειών του, και την συμπαράσταση του αειμνήστου Πρύτανη Ιωάννη Αναστασιάδη ιδρύεται το 1977 το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος υπαγόμενο στο Τμήμα Χημείας και αναλαμβάνει την διεύθυνσή του. Έτσι το Α.Π.Θ. έχει την πρωτοπορία στον ελλαδικό χώρο για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Με απόφαση της τότε Φυσικομαθηματικής Σχολής πραγματοποίησε οκτώ εκπαιδευτικές εκδρομές τελειοφοίτων φοιτητών του Τμήματος Χημείας και Φαρμακευτικής στο εξωτερικό και εσωτερικό.

Έχει δημοσιεύσει περίπου εκατό πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με διαδικασία κριτών που συνοδεύονται με ετεροαναφορές, έχει επιβλέψει εννέα Διδακτορικές Διατριβές, εισηγήθηκε μία Υφηγεσία, υπήρξε μέλος πολλών Τριμελών Συμβουλευτικών Επιτροπών για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής, διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος δεκαοκτώ ερευνητικών προγραμμάτων και συνέγραψε πέντε συγγράμματα.

Έχει δώσει περίπου εκατό διαλέξεις και ομιλίες σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε συνέδρια και σε επιστημονικές οργανώσεις με θέματα που συνδέονται με την “Ανάλυση”, την “Ποιότητα Ζωής” και το “Περιβάλλον”.

Κατά τα σαράντα χρόνια της ακαδημαϊκής-ερευνητικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε με τα εξής κυρίως θέματα:

• Ανάλυση Ιχνοστοιχείων

• Aνάλυση Βαρέων Μετάλλων σε Ύδατα και Ιζήματα Διαφόρων Θαλασσίων Περιοχών, Λιμνών και Ποταμών, καθώς και σε Όστρακα

• Ανάλυση Ευεξάτμιστων Ουσιών που Προκαλούν Ατμοσφαιρική Ρύπανση

• Ανάλυση και Προσδιορισμός Φυτοφαρμάκων στο Νερό και σε Τρόφιμα

• Ανάλυση και Προσδιορισμός Φαρμάκων και Απαγορευμένων Ουσιών σε Ιστούς.

Εκπροσώπησε δύο τριετείς θητείες το Τμήμα Χημείας στην Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ, υπήρξε συντονιστής του Προγράμματος Ελέγχου της Μεσογείου Θαλάσσης (MedPol) του ΟΗΕ για την περιοχή του Β. Αιγαίου, καθώς και του Προγράμματος UNEP (United Nations Environmental Program). Επίσης συμμετείχε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Β. Ελλάδος, και υπήρξε Ιδρυτικός Διευθυντής του Κρατικού Εργαστηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος του ιδίου Υπουργείου (1975-1983), καθώς και εθνικός εκπρόσωπος στην EUCHEM (Ευρωπαϊκή Επιστημονική Εταιρεία Χημείας για Οργάνωση Συνεδρίων, 1986-1998). Μέχρι και σήμερα συμμετέχει σε διάφορες επιστημονικές δραστηριότητες.