Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο σε δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, συνεργατών του προέδρου της Επιτροπής, του κ. Ράιχενμπαχ και του Ματίας Μορς ως εκπροσώπου της τρόικας, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2012. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από μνημόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, που ανοίγει τον δρόμο για τη δόση. >>>

«Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν, κάθε άλλο. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν» είπε χαρακτηριστικά. Για τις απολύσεις στο Δημόσιο ανέφερε πως δεν είναι ανθρωποθυσία, αλλά αναβάθμιση και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Αύριο το πρωί θα γίνουν οι αναλυτικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών.

Σε συνεδρίαση του Euro Working Group εντός του Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη δόση των 6 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί πριν από τις 20 Μαΐου, οπότε και λήγουν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και επισήμανε δύο κρίσιμα σημεία της ανακοίνωσης των δανειστών: την αναγνώριση από τους εταίρους ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα και την ανανέωση της δέσμευσης για περαιτέρω μείωση του χρέους, ώστε να καταστεί οριστικά βιώσιμο.

Ηλιόπουλος (γ.γ. ΑΔΕΔΥ): Αυθαίρετες οι απολύσεις

«Οι απολύσεις είναι αυθαίρετες», υποστήριξε μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, για να προκύψει αριθμός υπό απόλυση δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει, πρώτα, να πει, η κυβέρνηση, «με ειλικρίνεια, ποιες υπηρεσίες πρέπει να προσφέρει το κράτος, για να δούμε αν και πόσοι περισσεύουν από το δημόσιο τομέα». Και υποστήριξε ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έλεγαν άλλα, προεκλογικά, στην κοινωνία.

Για το θέμα των επιόρκων υποστήριξε ότι «πάνε να το φορτώσουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι επίορκοι αφορούν το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Ας τους απολύσουν αύριο το πρωί», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη ρήση του πρωθυπουργού, για ανανέωση του δυναμικού των δημοσίων υπαλλήλων με την απόλυση των επίορκων και την πρόσληψη νέων ανθρώπων, αναρωτήθηκε: “Ανανέωση είναι να σκοτώσουμε αυτούς που υπάρχουν και να βάλουμε νέους”;