Μισή ώρα δυνατής νεροποντής έπνιξαν χθες το χωριό του νησιού στη λάσπη και τα φερτά υλικά. Αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή.>>>

Πενήντα οχτώ ολόκληρα χρόνια (από το 1955) είχαν να δουν οι κάτοικοι του νησιού τέτοιες εικόνες βιβλικής καταστροφής. Η χθεσινή βροχόπτωση λίγο μετά τις 4 το απόγευμα δυνάμωσε και για ένα μισάωρο "άνοιξαν οι ουρανοί". Ο οικισμός του Ηραίου πνίγηκε στη λάσπη και τα φερτά υλικά, εξαιτίας ενός ρέματος, που καταλήγει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα στο πέρασμά του να παρασυρθούν αυτοκίνητα, οικιακά είδη, ακόμα και καΐκια, που βρίσκονταν στη στεριά για συντήρηση.
Στο σημείο έφτασαν 12 οχήματα της Πυροσβεστικής με 50 άνδρες και σε συνεργασία με το Δήμο της Σάμου και την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού, οργανώθηκε επιχείρηση για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό υπολογίζεται πως πλημμύρισαν 80 με 100 σπίτια, ξενοδοχεία και καταστήματα και έγινε άντληση υδάτων σε 50 περίπου από αυτά, ενώ στα υπόλοιπα δεν υπήρξε αυτή η δυνατότητα, αφού πολλοί ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται στη Σάμο, μιας και έρχονται για την τουριστική περίοδο στο νησί.
Επίσης 2 επιβατικά αυτοκίνητα βρέθηκαν στη θάλασσα, μαζί με μια μηχανή μεγάλου κυβισμού, αλλά και ένα κοντέινερ!
Υπολογίζεται επίσης πως περίπου 30 αυτοκίνητα έχουν πάθει σημαντικές φθορές, αφού παρασύρθηκαν από τους χειμάρρους καταλήγοντας άλλα σε τοίχους, ενώ πολλά έπεσαν πάνω σε άλλα παρκαρισμένα!
Καταστροφές επίσης έχουν υποστεί πολλές βάρκες και καΐκια επαγγελματιών ψαράδων.
Μετά από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή αποφασίστηκε να τεθεί η περιοχή του Ηραίον σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ στο νησί βρίσκεται ήδη η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου για να πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη. Μάλιστα από Δευτέρα αναμένονται να σχηματιστούν κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών.


ΠΗΓΗ: www.i-samos.gr