xrima_06_thumb
Στα 130 εκατομμύρια ευρώ η απάτη με τα εικονικά τιμολόγια στον Γ. Σ. Ηρακλής – Έχουν ελεγχθεί κι άλλα έξι σωματεία  >>>

 

Όργιο φοροδιαφυγής συνιστά το σκάνδαλο με τα εικονικά τιμολόγια στον Γυμναστικό Σύλλογο του Hρακλή στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του e-go εκτιμάται πως μαζί με τα πρόστιμα-προσαυξήσεις υπερβαίνει τα 130 εκατ. ευρώ.

H συγκεκριμένη ιστορία ξεκινά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και κορυφώνεται μεταξύ των ετών 2005-2008. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔOE από τον Γυμναστικό Σύλλογο “Ο Hρακλής” εκδόθηκαν 2.166 εικονικά τιμολόγια προς 366 επιχειρήσεις. Tο σύνολο της απάτης προσδιορίστηκε σε 62.227.000 ευρώ, αλλά σ' αυτό το ποσό προστίθενται και όλες οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δ. Διαμαντίδη, ελέγχθηκαν 169 από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, με συναλλαγές ύψους περίπου 59 εκατ. ευρώ από τα 62,22 εκατ. ευρώ συνολικά.

Aξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το ΣΔOE δεν έχει ελέγξει μόνο τον Γυμναστικό Σύλλογο του Hρακλή, αλλά και τουλάχιστον άλλα πέντε έξι αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Η κομπίνα γινόταν στις χορηγείες στις φανέλες των αθλητών και στις διαφημίσεις του γηπέδου. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου επιχείρηση κατέβαλε έως και δεκαπλάσια ποσά, σε σχέση με άλλη, για τον ίδιο διαφημιστικό χώρο στη φανέλα της ίδιας ομάδας. Έτσι, για την ίδια ακριβώς διαφημιστική παροχή άλλη επιχείρηση πλήρωνε 5.000 ευρώ και άλλη 50.000 ευρώ με την έκδοση βεβαίως των σχετικών τιμολογίων, όπου το δεύτερο ήταν πλασματικό και διογκωμένο.

Όσον αφορά τις πληρωμές, κι αυτές ελέγχονται. Υπάρχει η περίπτωση επιχειρηματία, που κατέθεσε μεγάλο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό μίας ομάδας ώστε να πληρώσει διαφήμιση και ύστερα από λίγες ώρες το ίδιο ποσό εξέρχεται από τον λογαριασμό της ομάδας και επιστρέφει είτε στον λογαριασμό του επιχειρηματία ή άλλου συγγενικού προσώπου του.

Στη “διαδρομή” κάποια ποσά πήγαιναν στα έξοδα της ομάδας. Τις περισσότερες φορές τα έξοδα ήταν μικρότερα από το ποσό που εκταμιεύονταν γι αυτά και η χρηματική διαφορά μεταξύ ανάληψης και παραστατικού εξόδων εξαφανιζόταν κάπου στην πορεία.

H ζημία του Δημοσίου αφορά κυρίως στη σημαντική έκπτωση στον φόρο εισοδήματος, αφού οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις εμφάνιζαν τις τεράστιες διαφημιστικές δαπάνες ως έξοδα, ενώ παράλληλα ο φορολογικός μηχανισμός χάνει έσοδα και εξαιτίας απωλειών στο επίπεδο του ΦΠA.

Η υπόθεση, πάντως, δεν έχει τελειώσει. Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται, μπορούν να αμφισβητήσουν το πόρισμα. Πρέπει να παραδώσουν τα παραστατικά για να αποδείξουν τη θέση τους και να κάνουν συμφωνία με την εφορία. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε μπορούν να οδηγήσουν τη διαφορά τους στα δικαστήρια. Mε βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν να καταβάλουν ποσό που αγγίζει το 55% του συνολικού ποσού το οποίο επιχειρήθηκε να αποκρυφτεί.

Επειδή η υπόθεση ήταν γνωστή εδώ και καιρό, σωματείο οργάνωσε εκδήλωση, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, για να φέρει σε επαφή επιχειρηματίες, που διαφημίστηκαν σ' αυτό το αθλητικό σωματείο, με φοροτεχνικούς, προκειμένου να διαμορφωθεί «γραμμή άμυνας» απέναντι στο ΣΔOE και στη Δικαιοσύνη.

Σε ανακοίνωσή του, ο Γ. Σ. Ηρακλής τονίζει πως «απαίτηση ολόκληρου του κυανόλευκου κόσμου εδώ και ενάμιση χρόνο ήταν και είναι η κάθαρση και η παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων που πιθανόν ευθύνονται και θα προκύψουν από τα αποτελέσματα της έρευνας. Δεν νοείται, ούτε θα μείνει αναπάντητη, όποια προσπάθεια σπίλωσης και διασυρμού του ιστορικότερου σωματείου της χώρας στο όνομα οποιουδήποτε».