7F2AM2STILIΤο ΕΣΠΑ αντικείμενο των συνομιλιών – “Μεγάλη ευκαιρία” για τον περιφερειάρχη η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ >>>

 

Συναντήσεις εργασίας με την πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Danuta Hübner και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul (φωτογραφία) είχε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνάντησή του με την κ. Hübner, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε διεξοδικά στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην ΠΚΜ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, καθώς και στους τρόπους ταχύτερης υλοποίησης ενταγμένων έργων στα οποία εντοπίζονται προβλήματα και καθυστερήσεις, μέσω της διαδικασίας ενεργοποίησης «συμβούλων επιτάχυνσης». «Υιοθετούμε λογικές που εφαρμόζονται σε όλες τις σύγχρονες χώρες με σκοπό να υλοποιήσουμε τα ενταγμένα έργα χωρίς καθυστερήσεις και να απορροφήσουμε κάθε διαθέσιμο πόρο που προορίζεται για την Κεντρική Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησε ο σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία, προκειμένου να συντονίσουμε το βηματισμό μας και να προχωρήσουμε έγκαιρα και οργανωμένα στη νέα προγραμματική περίοδο. Η νέα προγραμματική περίοδος είναι η μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα η μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ορθολογικός σχεδιασμός, που θα εναρμονίζεται με τις νέες προτεραιότητες της Ε.Ε. και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια ως απάντηση στην κρίση, είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε απτά αποτελέσματα, προς όφελος των κατοίκων της Περιφέρειάς μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης», υπογράμμισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της Ευρώπης των Περιφερειών, ζήτησε από την κ. Hübner να ενδυναμωθεί η παρουσία των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων μέσα από την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους, ώστε οι Περιφέρειες στη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020 να αναλάβουν τομεακά προγράμματα, που μέχρι σήμερα διαχειρίζονται τα υπουργεία, όπως είναι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το πρόγραμμα του κοινωνικού ταμείου, με σκοπό, όπως είπε, «να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και να μπορούν να γίνουν ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα στηρίζονται στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και θα προέρχονται από έναν ενιαίο σχεδιασμό σε Περιφερειακό επίπεδο».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε επίσης στην κ. Hübner τη βούλησή του να προωθήσει τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε οριζόντια προγράμματα της Ε.Ε. μέσα από δίκτυα Περιφερειών της Ε.Ε., έτσι ώστε να αντληθεί χρηματοδότηση για στοχευμένα έργα, με πόρους προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Απόστολου Τζιτζικώστα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που σχετίζονται με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μετεξέλιξή της, εξαιτίας των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της αγροτικής ανάπτυξης. «Για την Κεντρική Μακεδονία η αγροτική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Προσκάλεσα τον κ. Daul να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Νοέμβριο, προκειμένου να συμμετάσχει στην ημερίδα, που θα διοργανώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.