Το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι ο προγραμματισμός των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο ως το τέλος του 2014 ορισμένων από εκείνους που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. >>>
Αν και ακόμα απέχουμε από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων – όπως αναφέρουν στελέχη της τρόικας – έχουν ωστόσο αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τα «ναι» και τα «όχι» των εκπροσώπων των δανειστών. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» φυσικά είναι ο προγραμματισμός των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014 ορισμένων από εκείνους που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η τρόικα ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση για να παρουσιάσει ένα στοιχειοθετημένο πρόγραμμα αποχωρήσεων από το Δημόσιο. Πάντως, δεν έχει θέσει έναν αριθμό ως στόχο για τις απολύσεις, καθώς δεν έχει διάθεση να «τραβήξει» το θέμα στα άκρα. Θέλει, όμως, να υπάρχει μία σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης για το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας και ποιοι θα δουν την πόρτα της εξόδου έως το τέλος του επόμενου έτους.

Πέραν αυτού του φλέγοντος ζητήματος, έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το που είναι θετικά διακείμενη η τρόικα και που αρνητικά. Αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, στα «ναι» περιλαμβάνονται:

1. Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η τρόικα έχει κατανοήσει ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή οι υπόχρεοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και τα δημόσια έσοδα θα παρουσιάσουν ακόμα χειρότερη εικόνα.

2. Θετική είναι και η στάση της τρόικας στην πρόταση της κυβέρνησης για αποπληρωμή σε πολλές δόσεις του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει ότι θα εφαρμοστεί από φέτος τον Σεπτέμβριο και θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ενιαίο τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το πιθανότερο είναι, ο νέος φόρος να αποπληρώνεται σε πέντε δόσεις.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα εμφανίζεται αρνητική αυτή τη στιγμή στα εξής θέματα:

1. Στην μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση που είναι στο 23%. Η τρόικα θεωρεί ότι μία μείωση του ΦΠΑ θα θέσει εν αμφιβόλω τα έσοδα και κατ΄ επέκταση τους δημοσιονομικούς στόχους. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ακόμα κι εάν υπήρχαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, θα ήταν προτιμότερο να στηριχθούν οικονομικά οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

2. Στην πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η τρόικα εκτιμά ότι με την πρόταση του υπουργείου υπάρχει κίνδυνος υψηλού κόστους για τις τράπεζες, που κάποια στιγμή θα μεταφερθεί στους φορολογούμενους.